За Златанова мораториумът за земята няма правна стойност 24.10 | 11:16

"Това не е закон, а решение на парламента", коментира тя

От Ивелина Георгиева

"Лично за мен като юрист това решение на парламента няма никаква правна стойност". Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод решението на Народното събрание да удължи мораториума за продажба на земя на чужди граждани до 2020 г.

Златанова обясни, че това не е закон, а решение на парламента, което задължава правителството да предприеме действия, но то не може да го направи, защото има два акта от по-висок ранг - Конституцията и договора за присъединяване на България към ЕС.

"Въпросът с мораториума не е политически, той е юридически", категорична бе тя.

Златанова изрази надежда партньорите ни от ЕС да проявят разум и спокойствие и да няма никакви едностранни мерки относно решението на парламента.

Тя предложи страната ни да се постави в положение, в което едностранно ни бъдат наложени мораториуми от останалите държави-членки, така че нашите граждани да нямат право да работят в Европа. "Как бихме се почувствали ние", попита вицепремиерът.

Златанова посочи още, че не може да се ползваме само от солидарността на Европа и да не изпълняваме задълженията, които произтичат от членството ни.

По думите й Министерският съвет няма как да изпълни това решение.

Златанова коментира, че най-радостното от това решение е, че се е събрало конституционно мнозинство в парламента.

"Оказа се, че е възможно да се събере конституционно мнозинство, за съжаление - по погрешна тема", коментира тя.

Премиерът е възложил на Златанова да изготви становището по решението на Народното събрание. Тя увери, че може би до следващото заседание на Министерския съвет, което е в сряда кабинетът ще излезе с конкретно мнение.

Водещи

Най-четени