За бракониерство и незаконна сеч вече ще вземат и шофьорската книжка 08.06 | 14:37

Актове за нарушения в горите ще се съставят и на база видеоматериали

От iNews.bg

Всеки нарушител в горите, хванат да превозва с автомобил законно добит улов или дървесина, освен законовата глоба и конфискация на превозното средство, ще му се отнема и шофьорската книжка за период от половин до една година. Това предвиждат промени в Закона за гората, които ще бъдат внесени между първо и второ четене в парламентарната комисия по земеделие.

Новите текстове са съгласувани с МВР и ще бъдат обсъдени от депутатите в комисията още следващата сряда, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Тони Кръстев.

Предвижда се още възможността на базата на видеоматериали да може да се съставя акт на нарушителите. "Хващаме, например, един нарушител с едно превозно средство сутринта, на обяд го хващаме с друго превозно средство, защото сме му конфискували първото", илюстрира шефът на агенцията случаи с бракониери-рецидивисти.

Над 500 са системните нарушители в горите у нас, посочват още от ИАГ. От началото на годината до края на миналия месец инспекторите са хванали 80 камиона с незаконен дървен материал. Конфискуваната дървесина е 4 500 куб. м.

"Има задържани 225 броя каруци и 80 броя моторни триони", допълни Димитър Баталов, шеф на Дирекция "Опазване на горите” в агенцията. По думите му системата за наблюдение и GPS-контрол върху превоза на дървесината от гората до предприятието за преработка е довела до увеличаване на актовете срещу нарушители с 350 броя.

Събираемостта на санкциите пък се е увеличила от 9,4 % през миналата година - до 16.5% през 2016 г.

Ведомството отчита и четирикратен ръст на умишлените пожари в гората в сравнение с 2015 г. За първите пет месеца на тази година умишлените пожари са били 89, докато за цялата миналата година са били 82.

"За щастие опожарената площ тази година е много по-малка, въпреки повечето пожари", каза Баталов. Изгорели са предимно треви и храсти на 3200 дка. В същото време процентът на причинените от небрежност пожари е паднал от 83% миналата година на 72% сега.

 

 

Водещи

Най-четени