За едни 24 май не е, а беше... 24.05 | 17:46

Стотици ученици и учители шестваха в Търново

От Станимира Колева

С благодарност към великотърновските дейци на културата, образованието и изкуството започна днешния празничен ден в старата столица. Десетки учители, преподаватели и хора на изкуството се събраха в Ритуалната зала на Общината, за да се поздравят със светлия 24 май.

Стотици ученици от търновските училища и детски градини преминаха с маршова стъпка главната улица от площад "Велчова завера" до МДТ "К. Кисимов". Високо развети знаменца, усмивки и пожелания заляха центъра на града както подобава за деня на българската култура и просвета.

По традиция кметът на Велико Търново поздрави жителите на града, учениците и работещите за просвещението на децата ни дейци, след което беше връчена наградата на Община Велико Търново "24 май". Тя се връчва ежегодно на избран от Общинския съвет отличен ученик от последния курс на обучение и цели да стимулира младежта да се развива професионално.

Тази година носител на "24 май" стана Лора Павлова от Езикова гимназия "Проф. Асен Златаров". Председателят на ОбС Николай Ачиков връчи паричната награда от 1000 евро на заслужилата ученичка.

С благослов на отец Славчо и последвала концертна програма продължава честването на 24 май в старата столица. Разбира се, бяхме любопитни да узнаем какви са чувствата, които предизвиква днешния ден у търновци. За едни 24 май не е, а беше, защото децата не са закърмени с духовни ценности, а за други е истинско вълнение и радост.

Малката Ралица от предучилищна група сподели, че празнува, защото обича да пише букви.

Спомнете си и вие какво е да си дете и колко запомнящ е първият досег до писмото и четмото. Честит празник!

Водещи

Най-четени