За измами с ДДС разговаряха магистрати от България и Германия 25.11 | 18:31

Във фокуса на форум във Велико Търново попаднаха измамите, засягащи две или повече държави от ЕС

От Любомир Тасев

Измамите с ДДС нанасят огромни щети на държавния бюджет на всяка европейска държава и за да стане по-ефективно противодействието на този вид престъпност, са необходими промени в европейското законодателство.

Около това становище се обединиха участниците в откритата днес във Велико Търново българско-германска конференция "Противодействие на измамите с ДДС".

Висши магистрати от двете страни участват в двудневния форум, организиран от фондацията "Ханс Зайдел" и баварското държавно министерство на правосъдието и защитата на потребителите.

Според Хелмут Палдер, старши съветник в министерството на правосъдието на Бавария, близо 5 на сто е делът на измамите с ДДС спрямо общата престъпност в Германия.

Реалният ръст на този вид престъпления е двойно по-голям, но борбата с тях се води трудно поради разлики в нормативните уредби на европейските страни.

Според Христо Йорданов, експерт в главна дирекция "Криминална полиция" на МВР, т. нар. каруселни измами са най-новите схеми с източване на ДДС, свързани с вътрешнообщностната търговия между страните-членки на ЕС.

В подобни случаи става дума за измами, които се извършват на територията на най-малко две европейски страни, чрез регистрирани в тях фирми-фантоми. Тяхното разкриване се затруднява от бавната информация между данъчните администрации, както и от липсата на митнически контрол върху свободното движение на стоките в ЕС, което се използва като предимство от престъпните групи, коментира Йорданов.

Според него въпреки обективните трудности, в работата на българските криминалисти се установява трайна тенденция за разкриване на престъпни схеми за източването на милиони левове от ДДС.

Водещи

Най-четени