За какво да внимаваме при агнешкото и яйцата 30.04 | 10:30

Месото, след направена проверка и уточняване, че има нарушение, се бракува и се изпраща за унищожаване.

От iNews.bg

Най-честите нарушения в продажбата на агнешко месо са липсата на съпроводителни документи и отсъствието на здравна маркировка, т.е. на печат на месото. Това говори, че въпросното месо е без установен произход и то би могло да бъде потенциално опасно за консумация. Предупреждението отправи пред БНТ д-р Любомир Кулински - директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Месото, след направена проверка и уточняване, че има нарушение, се бракува и се изпраща за унищожаване.

Подобни са и недостатъците, които срещат от БАБХ с яйцата. "Отново проблем е липсата на маркировка на черупката на яйцата. Има доста яйца, насочени за унищожаване, които нямат документи за произход и нямат код на черупката, който да показва техния произход", информираха от агенцията.

Д-р Любомир Кулински посочи, че това, което гарантира произхода на яйцата за тези, които не са опаковани, е отново маркировка на черупката.

От тефтера с рецептите на баба: Три вкусни варианта за козунак, които ще впечатлят вашите гости

Как наричат най-здравото великденско яйце в различните части на България?

Да възродим традицията: Магията на Лазаровден

Събития около 6 май -къде, какво може да видите

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден

"Има ли маркировка на черупката, това показва на потребителя, че тези яйца яйца произхождат от регистрирана ферма, преминали са през ветеринарен контрол, и така може да е има висока степен на доверия за тяхната безопасност", каза той.

Не купувайте яйца в пликчета и от гаражи, призоваха от БАБХ. "Купувайте от магазини, които са регистрирани и проверявани от нас", зоват от агенцията.

Кулински каза, че освен български яйца на пазара в момента има много и от Полша и Украйна.

"Извън текущия контрол във връзка с наближаващите празници, ние сме предприели т.нар. засилени проверки, които касаят предприятията за производство и добив на месо, които касаят магазините, заведенията за обществено хранене. Общо взето целият спектър от веригата, в който се предлагат храни от началото до края", обясни експертът.

Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници

Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата

Прогнозират малко по-евтина великденска трапеза

Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден

Допълни, че засилените проверки ще траят един месец, защото тази година Великден и Гергьовден са ден след ден.

На 9 или 10 май от БАБХ ще качат на техния сайт обобщена информация от проверките.

"За момента проверките показват, че по отношение не безопасността на храните, пазарът е сравнително спокоен, нямаме някакви груби нарушения или хранителни инциденти, не дай си Боже, но нарушения има почти във всяка една от областите, които проверяваме", каза д-р Любомир Кулински.

Апетитни български подправки за великденско агнешко месо

 

 

Водещи

Най-четени