За любовта трябва да се работи всеки ден 14.02 | 11:56

Бракът и отношенията между мъжа и жената зависят най-вече от самите тях, смята терапевтът Стоян Георгиев

От Елена Коцева

Последните няколко дни всички сме залети от червено-розовата вълна на празника на влюбените - Свети Валентин. Всички са призовани да бъдат влюбени, постоянно влюбени и съответно да докажат това с някакъв жест – от подарък, цветя или романтична покана.

Празнуването на Свети Валентин се налага от няколко години в България. Февруари е месецът, в който сякаш е задължително да бъдеш влюбен. Дали това обаче може да направи една двойка по-щастлива. И по-здрава като спойка.

Зад комерсиалността на празника всъщност се крие един много по-дълбок смисъл и това е смисълът на семейството като ценност. Свети Валентин е действителна историческа личност от ІІІ век, която въпреки съществуващата в римската империя забрана, е извършвал брачни церемонии, обяснява семейният терапевт Стоян Георгиев.

В момента този празник се е превърнал вече в един голям театър и то не само у нас, в България, но и навън. Така първоначалната му идея вече е и леко отместена. Стоян Георгиев е и говорител на инициативата Седмица на брака, организирана от сдружение "Асоциация общество и ценности".

Седмицата на брака е международна инициатива, която има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Тя се провежда ежегодно по същото време в над 18 страни по света, сред които: Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Южна Африка и др. 

Инициативата включва редица мероприятия с цел разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка и укрепване на традиционното семейство. Седмицата на брака празнува здравия брак - съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство.

Така че инициативата е насочена към самите двойки – те да сложат на фокус собствените си взаимоотношения и собствената си връзка, пояснява Стоян Георгиев и допълва, че с рутината на ежедневието всички ние сме изкушени да сложим нещо друго на фокус, но не и нашата собствена връзка.

Затова и под натиска на ежедневието, на преобладаващия стрес в него, самите двойки трябва да си припомнят, че са такива, че са свързани.

Да си припомнят – това е мнението за нужния процес, според Стоян Георгиев, защото и интимната, и брачната връзка, както и родителството, според него са дълбоко естествени процеси, за които на практика всеки човек има умения.

804144"До голяма степен те се извършват подсъзнателно. Човек разполага с вътрешно обучение за това какво представлява една връзка. Друг е въпросът какви са влиянията, които въздействат на една връзка, за да се разпадне. А тези влияния са много", посочва Стоян Георгиев.

Курсове за двойки и брачни партньори апелират към естествените неща. На практика сякаш няма нужда да говорим за такива неща, те са изключително естествени – разходка в парка, ресторант, кино, концерт - но в убийствената рутина на ежедневието често забравяме точно това, което поддържа огъня на връзката между двама души.

Затова и по мнението на терапевта е разбираемо, че в последните години нашумяха всички курсове, тренинги и обучения за бъдещи и настоящи родители. Друг е въпросът, че това се превръща и постепенно в индустрия.

Много често от такива обучения имат нужда и самите двойки и то без да става въпрос изобщо за децата и родителството. Българските двойки обаче все още нямат навика да търсят помощ или отиването на терапия става в един толкова късен етап на изключително изострени взаимоотношения. Тогава очакването е с външна намеса да се оправи в положителна посока нещо, което е течало в продължение на години.

Това често се оказва изключително предизвикателство, а понякога дори и невъзможно. Затова според Стоян Георгиев една предбрачна образователна програма може да предостави различни принципи за един по-добър старт.

Иначе казано, връзката, бракът са като лечението на зъбите – по-добре и по-леко е лечението, когато е на ниво кариес, а не на фаза гангрена, посочва Георгиев.

Здраво ли е българското семейство днес или все още?

Стоян Георгиев посочва, че българското общество продължава да бъде като цяло патриархално и всъщност може да се гордее с това.

"Семейството е буквално в основата на нашата нация и това е нещо, с което можем да се похвалим. След 1944 година обаче нещата се променят и процесите на дезинтегрирането на семейната клетка продължават да текат и досега. Това е бомба със закъснител за цяла Европа, не само за България", обяснява Георгиев.

И в момента брачните двойки продължават да са мнозинство в сравнение със съжителстващите. А дори и изследванията показват, че голям процент от тези двойки от втората до петата година трансформират съжителството си в брак. Това се отнася за 70% от двойките, доколкото има представителни изследвания и такива, на които можем да се доверим, уточнява терапевтът. На практика системни данни за състоянието на брачната институция и семейството няма.

804145Това обаче, че бракът е предпочитан и че все още не всяко второ българско семейство се разпада, не означава, че всичко е наред. "Под повърхността на семейството се случват много неща. Много семейства остават фактически заедно, но могат да имат сериозни проблеми. Важно е всеки един да си зададе въпроса: "Наистина ли е това, което търсим и искаме".

А иначе за брака и обичта, за връзката и любовта трябва целенасочена работа. Защо не и както се работи във всяка една друга работа. Тогава може да се запази и истинската любов, тази, която празнуваме, заветната любов, и до края на живота, казва Стоян Георгиев и е категоричен:

"Това може да се случи – да, вярвам в това. Искрено вярвам, че има такава истинска любов."

Водещи

Най-четени