За междублоковите пространства трябват не само пари, но и ентусиазъм 03.08 | 13:54

„Направи си сам място в махалата“ - ІІ

От iNews.bg

Преди месец ви разказахме за инициативата на фондация "ЕкоОбщност" - работилницата "Направи си сам място в махалата".

Целта на проектите е да подтикне и да даде подкрепа на гражданите сами да се захванат с облагородяване и даване на живот на пространствата около кооперациите и блоковете, в които живеят.

Така, с финансовата подкрепа на SAP Labs България, две градинки в столичната община Красно село ще бъдат почистени и реновирани. И за двата проекта са отделени по 10 000 лв., но за да се доведе инициативата докрай, от фондацията ще наберат и доброволци.

Екип на inews.bg присъства на втората работна среща между фондацията и живущи в блокове 139 Б и 134 А в кв. "Хиподрума” (между ул. "Нишава" и ул. "Лерин"). Целта на срещата бе на заинтересованите граждани да бъдат представени предложенията на архитектите и озеленителите за подобряване и промяна на междублоковото пространство.

Още при представянето на проектите служителите от фондация "Екообщност" подчертаха, че ще се работи на принципа Placemaking, който се основава на убеждението, че за оживяването на обществените пространства не са достатъчни само проектантските и архитектурни идеи и планове, а е изключително важно да се вземат под внимание желанията на самите живущи как да използват местата около блоковете си.

Именно такива идеи са събрани по време на първата среща с гражданите преди две седмици и те са обработени с помощта на архитектите от групата "Трансформатори".

В градинката между блоковете 139 Б и 134 А настана оживление по-рано от обявения за среща час. Идват предимно мъже и жени на средна възраст, явно заинтересувани от идеята за промяна и обновяване заради децата си, които се събират да ритат топка и да тичат в тревните площи. Точно от децата по време на миналата среща идва идеята да се направи дори и футболно игрище, макар че междублоковото пространство не би било достатъчно за това. В момента момчетата ритат на една останала от далечни времена врата, а непосредствено до нея има и ръждясала тенис маса.

Хората уверяват, че ще се включат в предстоящите акции по почистване, изравняване и облагородяване на терена. За тази цел и младежите от "Екообщност" раздават в края на срещата и план-график за предстоящите дейности. Планът обхваща усилена работа в продължение на дни. Начало ще бъде поставено с почистване – градинката действително не е ужасяващо мръсна, но по събраните фасове от месеци си личи, че няма в близост кошчета за боклук. От фондацията уточняват, че за извозването на боклука ще бъдат уведомени фирмите по почистване, които ще дойдат в края на работния ден за отпадъците от кофите за боклук в близост. А такъв ще има доста, защото се предвижда и рязане на храсти, сухи клони от дърветата наоколо, както и премахване на остатъците от пейки. На тяхно място ще бъдат направени нови и то съобразно желанията на гражданите къде да бъдат поставени, посочва Мартина Попова.

Момчетата от "Трансформатори" пък обясниха по скица и макет на събралите се къде и какво ще бъде направено. Старите люлки и катерушки ще бъдат обновени и най-важното – обезопасени. На този етап от общината не са предвидили средства за това междублоково пространство, затова и няма да може да се изградят нови съоръжения за игра на децата. Едно ново изграждане би трябвало да бъде съобразено със съответните нови изисквания за безопасност – нещо, което не е във възможностите на настоящия бюджет, обясниха от "Трансформатори".

Най-голямо вълнение сред гражданите предизвика мястото на малко игрище, въпреки че то е предложено там, където децата са посочили. Проектът може и да се измени, но той е съобразен точно с желанията на момчетата, които бяха на предишната среща, обясни Мартина Попова.

Също така на тази втора среща бяха поискани още пейки, както и осветление в градинката. Дори и да бъдат прокарани кабели и монтирани лампи, за това ще трябва да се иска допълнително разрешение от общината и съответно тя да поеме разходите в бъдеще, посочиха от "Екообщност".

От фондацията вече са подали съответните документи в община "Красно село", откъдето са им обещали съдействие за по-бързото издаване на разрешителните. Такива ще са необходими първо, защото предстои намеса в пространството и използване на техника. Теренът е неравен и на места има нужда от сериозна техническа помощ. Втората причина е, че всяко изграждане на пейка, която да е вкопана в земята, така че да не се краде, също се води вид строеж.

Според коментара на Мартина Попова процедурите не са особено сложни и с опита и експертите, които имат във фондацията, проектът за облагородяване ще бъде приет от общината. На въпрос обаче ако тези два блока не са включени в проект, гражданите биха ли могли да направят заплануването със собствени сили, Мартина дава утвърдителен отговор, но допълва една важна подробност – за тази цел гражданите ще трябва да бъдат много активни и много заинтересувани, за да съберат сериозна сума пари, за да могат всичко, което направят да е легално. Средствата, необходими за изработването на проектите от архитекти и ландшафтни архитекти, никак не са малко, а и административният път, който трябва да се измине в общината, също не е кратък – за това се искат и финансови възможности и сериозна доза ентусиазъм.

Затова и ако местните власти искат да поощрят гражданите лично и доброволно да направят повече за пространството около жилищата си, трябва да се олекотят процедурите за такива инициативи – да почистиш и озелениш градинката пред блока си и да си поставиш пейка, на която да седнеш и да се запознаеш със съседите си.

Първите работни дни между блокове 139 Б и 134 А в кв. "Хиподрума” ще бъдат още през август месец и inews.bg ще ви разкаже и за тях. 

Водещи

Най-четени