За под 500 паунда се сдобиваш с фалшив български паспорт 17.03 | 19:01

The Sun разкрива схема за вкарване на емигранти в Англия с лични карти менте

От Диана Цветкова

Българска престъпна група може да вкара десетки хиляди нелегални имигранти във Великобритания, използвайки фалшиви лични карти.

Схемата разкрива британският таблоид The Sun, чиито представители са успели да се сдобият с документи менте от бандата в София.

Изданието изтъква, че българите вече пътуват свободно във Великобритания, но от януари 2013 г. ограниченията върху ползването на социални помощи и услуги от тях ще бъдат отменени, благодарение на разпоредбите на Европейския съюз.

Сега членове на мафията снабдяват с фалшиви български документи хора от страни извън ЕС, което ще им позволи необезпокоявано да влизат във Великобритания, отбелязва вестникът.

Репортер на The Sun е успял да се снабди с фалшива българска лична карта, като се е представил за украинец.

Журналистът е взел документа от лидер на престъпна банда в София срещу скромната сума от 475 британски лири.

"Дай ми име, височина, място и дата на раждане и цвят на очите. Кажи ми и дали е женен или не. Трябва ми тази информация и много бързо ще ти уредя картата", е казал фалшификаторът пред репортера под прикритие.

Само 24 часа по-късно журналистът вече е разполагал с изряден документ, издаден от българските власти, на името на Валери Романов.

Изданието твърди, че след като Вeликобритания отвори трудовия си пазар за българи и румънци, цените на "услугата" ще скочат петкратно, защото всички нелегални емигранти от трети страни ще искат фалшивите документи.

Водещи

Най-четени