За половин година камерите на КАТ снимали 180 000 джигита 19.07 | 12:07

Между 40 и 80% са се увеличили нарушенията по пътищата през последната седмица

От iNews.bg

180 000 джигита са заснели камерите на КАТ от началото на годината. Толкова са издадените фишове за превишена скорост през този период. За същото време почти 4 300 автомобила са със свалени номера заради неправоспособни водачи. Данните съобщи пред БНТ началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски.

Заради по-сериозния трафик и очакването за повече нарушения по пътищата през летния сезон е засилено полицейското присъствие по магистралите и първокласните пътища. "Месеците юни, юли и август са най-рисковите за катастрофи. За последните 3 години през летните месеци са загинали по 200 души", допълни още Рановски.

"Всички налични полицейски сили, които са на смяна, са на основните пътни направления и контролът е изключително засилен. Миналата седмица имахме 18 хил. установени нарушения. Това с колко повече е от нормални ситуации? - Преди 2 месеца вървяхме между 10 и 13 хиляди нарушения, сега сме 18 хиляди нарушения на седмица", обясни шефът на пътните полицаи.

След промените в Закона за движението по пътищата санкциите, които ще се налагат на нарушителите, ще бъдат още по-строги. "В допълнение на закона от януари тази година ясно е разписано само в кои случаи може да се ползва аварийната лента и в кои случаи може да се спира в нея. За съжаление все още има водачи, които не спазват законодателството и не се съобразяват с правилата. Основни причини за възникване на произшествията са нарушенията на водачите и несъобразяване със съответните разпоредби", уточни комисар Бойко Рановски.

Дъждът в неделя предизвика доста катастрофи, които блокираха движението по двете основни магистрали у нас - "Тракия" и "Хемус". Като причини за пътната обстановка комисар Рановски посочи както дъжда, така и засиления трафик, нормален за летните месеци.

Водещи

Най-четени