За предпоследно: Връщаме стрелките с час назад в неделя 26.10 | 13:13

От догодина смяната на времето остава в историята

От Ани Романова

В последната неделя на октомври осъмваме с т.нар. зимно часово време. Това означава, че трябва да върнем стрелките на часовника с час назад в нощта срещу 28 октомври. Смяната на часовото време обаче е на път да остане в историята след голям дебат по ползите и минусите от превъртането на часовника два пъти в годината, стигнал най-сетне и до европейските институции тази година.

Мащабно европейско допитване установи, че натежава мнението за отмяна на въртенето на стрелките два пъти в годината. Резултатите от него влязоха в дневния ред на Европарламента, а в подкрепа на разискванията бяха цитирани и няколко големи научни изследвания, които показват, че смяната на астрономическото време има негативни ефекти върху здравето и ежедневието на хората. Евродепутатите възложиха на Европейската комисия да вземе окончателно решение по въпроса, а тя "демократично" предостави правото на всяка държава-членка да реши какво време да избере за постоянно – лятно или зимно.

Всяка страна трябва да е наясно с избора си до април 2019 година, което означава, че ще се наложи още веднъж да  превъртим стрелките на часовника – в последната неделя на март догодина, когато по традиция пък досега преминавахме към лятно часово време.

Анкетата, провеждана до момента от Министерски съвет по въпроса показва, че 96% от общо гласувалите над 17 000 души искат да се премахне сезонната смяна на времето. От тях 51% подкрепят за постоянно да остане лятното часово време, а 38% - зимното.

Паралелна анкета на Екзакта пък показа, че 48% от българите искат зимното часово време да остане официално у нас, след като Европа отмени сезонната смяна. 32% пък предпочитат лятното часово време да се въведе за постоянно. Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса.

По-голямата част от бизнеса също подкрепя лятното часово време да остане за постоянно. 

Изборът очевидно ще е на кантар до последно, защото е силно индивидуално обособен. Подсъзнателно се ръководим и от ритъма си на живот. Специалистите казват, че лятното време е препоръчително за т.нар. хора "сови", които се събуждат трудно сутрин, но за сметка на това вечер са много активни. Зимното пък е подходящо за т.нар. хора "чучулиги". Те си лягат и се събуждат по-рано, но вечер не са така активни. Според експертите все пак производителността ни зависи от менажирането на времето ни, а не дали живеем по зимно, или по лятно.

Водещи

Най-четени