За "първата дама" на Републиката 25.01 | 14:31

"Аз имам до себе си една истинска модерна жена", хвали се президентът със съпругата си Юлияна, защитавайки я от нападките, че не е рамо до рамо с него, непрекъснато

От iNews.bg

В закона за протокола не фигурира понятието "първа дама”. Това каза Росен Плевнелиев пред журналисти, след първата работна среща с премиера Бойко Борисов. Така новият президент отговари на така обсъждания въпрос за отсъствието на съпругата му от церемонията по встъпване в длъжност.

През последните дни в медийното пространство, а и не само, се коментира темата за отсъствието на съпругата на Росен Плевнелиев.

Още когато стана ясно, че бившият регионален министър ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, медиите започнаха да се ровят в миналото на Плевнелиев. В пресата се появиха новини около семейния му статус - бракът му с Юлияна Плевнелиева е втори, след развод с благоевградчанката Вероника.

Росен Плевнелиев се жени за нея през 1990 г., след което двамата се разделят и Плевнелиев сключва брак с Юлияна. Медиите не останаха длъжни на г-жа Плевнелиев, като непрекъснато се появяваха новини за нейното финансово състояние, работа, деца и въобще всичко, което се случва около нея.

Справка в изданието "Дневник" показа, че Юлияна Плевнелиева е ръководила отдел "Информационни технологии и инфраструктура". Грижи се всички онлайн продукти на "Икономедиа", както и за вътрешните софтуерни и комуникационни системи във фирмата. Три години е била продуктов мениджър на Karieri.bg. Има няколко магистратури. Освен децата у дома, обича работата и колегите си, а и "прясна" музика в почти неупотребими количества.

Според съвсем скорошна информация на новия вестник на Тошо Тошев - "Преса", пък Юлияна е напуснала работата си в издателската компания, за да започне собствен бизнес. От справка в Агенцията по вписванията става ясно, че Плевнелиева е внесла документи за регистрация на фирма "Мейз лабс”, твърди изданието.

Когато Росен Плевнелиев бе избран за президент, обществото у нас започна да се вълнува кога ще се появи "първата дама" на малкия екран. До този момент обаче Юлияна Плевнелиева успешно остава зад обектива, в сянката на грижовна майка, грижеща се за трите деца и дома.

Дори и церемонията по встъпването на новоизбрания президент не успя да извади на показ "първата дама". Последваха и въпросите - къде е г-жа Плевнелиева и защо тя не е до съпруга си в този важен за него момент? (Интересно защо никой не задава същите въпроси и за останалите "силни на деня" и не се пита къде е съпругът на вицепрезидента Маргарита Попова или пък защо премиерът Бойко Борисов  си "стои сам, като куче, в Банкя".)

Отговорът на въпроса "Къде е г-жа Плевнелиева?" даде самият Росен Плевнелиев днес - 3 дни, след като прекрачи прага на Президентството: "Нека сме наясно, ще го кажа за пореден път – аз имам до себе си една истинска модерна жена. Тя е посветена майка на три деца. Тя е професионалист в работата и, който сам е изградил своята кариера. Тя ме подкрепя в нейното и в моето разбиране, че за българите и за българските медии, е много по-добре да следят какво правят президентите и политиците, отколкото какви са тоалетите на първите дами”, обясни Плевнелиев. Той подчерта, че в закона за протокола не фигурира понятието "първа дама”. Аз, като президент, категорично смятам да спазвам законите и Конституцията на тази държава", обясни президентът.

Коментарът бе след срещата на Плевнелиев с премиера Бойко Борисов - първата му официална среща на двамата първи в България.

На тръгване от президентството министър-председателят отново събуди любопитството - той се обърна към Росен Плевнелиев с думите: "Поздрави на г-жа Плевнелиева”.

Може би, небрежният поздрав на премиера идва в отговор на новините през последните дни в медиите. Пресата у нас, жадна за повече около личността на Юлияна Плевнелиева, стигна до там, че се зарови в миналото - и най-добрият начин за това се оказа интернет и социалните мрежи.

Медиите изровиха нейни коментари в профила ѝ в Twitter - "Не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет. Да го прати през девет планини в десета и там да се оправят, завалиите...", гласи едно от посланията от 2010-та, разпространяващо се в медиите, Facebook и къде ли не.

"...десетки бездомни кучата, лаещи радостно...празнуват победата на Фандъкова" - е друг пост, приписван на "първата дама". Но предвид факта, че в социалните мрежи има безброй фалшиви профили - от феновете на музикални звезди, актьори и въобще, любимци на народа, няма как да сме сигурни, че тези думи са именно на "първата ни дама".

Водещи

Най-четени