За регрес по отношение на правата на човека у нас, предупредиха от БХК 21.03 | 14:55

България е на едно от първите места по неизпълнени решения на Европейския съд по правата на човека

От Ивелина Георгиева

Положението с правата на човека остава тревожно в много области. Това отбелязва Българския хелзински комитет (БХК) в годишния си доклад за състоянието на правата на човека в България през 2011 година.

Най-съществените проблеми от БХК посочват по отношение на независимостта на съдебната власт, свободата на изразяване, употребата на сила и оръжие от полицейските органи, условията в затворите и следствените арести, както и правата на етническите и религиозните малцинства.

От Комитета посочват, че независимостта на съда е претърпяла сериозни атаки както от страна на изпълнителната власт, най-вече в лицето на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, така и от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) и неговия инспекторат.

Парламентът също не остава по-назад, тъй като и той е допринесъл за възпроизвеждането на зависимостите на правосъдната система, заяви председателят на БХК Красимир Кънев. В тази връзка той посочи задкулисните игри в съдебната власт, операциите с имена на съдии, поставянето на произволни и по-скоро послушни хора на определени позиции и изказванията на Цветанов, които допринасят за решенията на съда.

Още в началото на министерския си пост Цветан Цветанов направи изказване по случая със задържаните полицейски служители за убийството на Ангел Димитров - Чората, което оказа влияние на съда и полицаите бяха оправдани, заяви Красимир Кънев.

България продължава да обръща гръб на изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Страната ни е на едно от първите места по неизпълнение на решенията на този съд, констатира още Красимир Кънчев. По думите му броят на неизпълнените решения вече наброява 353.

Пренаселеността в затворите пък продължава да бъде изключително сериозен проблем. Българските затворници са подложени на нечовешко и унизително отношение. От БХК информират, че в корпуса на затвора в Бургас през годините в различни периоди са били настанени от 860 до 880 лишени от свобода при капацитет 371 места. "Там има хора, които спят на пода”, коментира Красимир Кънев.

През 2011 година продължава вандализирането на мюсюлманските молитвени домове из цялата страна, сочи годишният доклад. Според Кънев сме станали свидетели на безпрецедентни атаки срещу мюсюлманите с оскверняването на техните надгробни паметници, изписването на расистки лозунги върху тях, уринирането върху фасадите на джамиите и атаката пред "Баня башъ” на 20 май миналата година. В нито един от случаите няма установени извършители, възмутиха се от БХК.

Влоши се значително и положението с етническата дискриминация спрямо ромските малцинствени групи през втората половина на изминалата година. Бяхме свидетели на безпрецедентни публични демонстрации на етническа нетолерантност спрямо ромите със случилото се в Катуница, припомни Красимир Кънев.

Правните гаранции и практическите възможности за упражняване правото на убежище и международна закрила в България останаха на изключително ниско ниво, посочват в доклада. Правителството не съумя да изпълни поетите си международни задължения да предоставя адекватна закрила на лицата, нуждаещи се от нея. Независимо от изричната промяна на закона през ноември 2011 година, чужденците, търсещи закрила в България продължиха да бъдат задържани в центровете за нелегални мигранти и да получават затвор вместо закрила.

Продължи да бъде отказван и достъпът до съд на задържаните нелегални мигранти, преди да са изтекли 6 месеца от задържането им. Така те продължавата да нямат право на правна помощ за съвет и защита от адвокат.

От БХК засягат в доклада си още теми свързани с деинституционализирането на деца с увреждания, живеещи в институциите, потъпкването на правата на хората в центрове за възрастни с психически разстройства и умствена изостаналост.

Като положителен пунк БХК отбеляза видимия напредък в практиката на Върховния административен съд (ВАС) по прилагане на антидискриминационния закон и контролирането на решенията на Комисията по дискриминация.

Маргарита Илиева даде приемер с осъден здравен министър, който е изключил пациенти до правото има на достъп за лекарства. Положително развитие е и изготвеният от МВР законопроект, който предвижда въвеждането на стандарта "абсолютна необходимост” при употреба на сила, оръжие и помощни средства от страна на полицията, както и в проекта за Закона за детето, който осигурява реална възможност на детето да бъде защитено и зачетено.

Водещи

Най-четени