За ремонт: Още 15 млн. лв. гълта Партийният дом 28.02 | 13:30

Сградата ще се ремонтира, докато депутатите заседават в новата пленарна зала, пише в обществената поръчка

От iNews

Народните представители може да се принудят да работят в условията на ремонт през есента в новата пленарна зала "Света София" на бившия партиен дом. Това става ясно от втората обществена поръчка, обявена за него и публикувана на парламентарния сайт. Тя е за довършителни работи и ще струва 14.6 млн. лв. без ДДС, или почти 18 млн. лв. Ремонтът тече вече 3 години, като вътрешният двор на партийния дом се превръща в пленарна зала, пишеу "Сега".

Новата поръчка е за проектиране и реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасадите и покрива на сградата, се казва в обявата. "От всеки участник се очаква да опише технологичния подход, който планира да приложи, както и мерки за намаляване на затрудненията на народните представители и администрацията при провеждане на редовни пленарни заседания в новата пленарна зала", се посочва в изискванията към кандидатите. Тоест те трябва да ремонтират, докато депутатите заседават, защото са длъжни да отчитат спецификата и местоположението на обекта, както и необходимостта от изпълнение на строителството в условията на работещо Народно събрание. Освен това имотът попада в границите на защитената зона на археологическия резерват "Антична Сердика", се посочва в заданието. 

Бъдещият изпълнител има срок от 450 дни да завърши ремонта. Офертите трябва да бъдат дадени до 23 април. След приключване на ремонта ще бъдат необходими още няколко месеца за приемането на обекта, а след това и за оборудването му с необходимата техника и обзавеждането. 

За преустройването на зала "Св. София" беше обявена обществена поръчка, на стойност 24 млн. лв. с ДДС. Залата трябваше да бъде готова до лятото на 2018 г., но ремонтът се забави заради демонтирането на стария бетонен покрив и изграждането на модерен стъклен. Изпълнител е обединение "НС ГРУП" ДЗЗД.

От Народното събрание обясниха, че причините за забавянето с още поне година били непредвидената сложност по демонтиране на стария покрив, в който имало греди по 80 т всяка, допълнителните решения за стъкления купол, който предстои да бъде монтиран, както и ремонтът на бул. "Дондуков", който затруднил достъпа. Първоначално въпросните метални греди трябвало да се разбиват и изнасят, но технологията можела да причини щети на останалите части от сградата. Заради това се наложило нарязването им на парчета до 2 тона, за което били използвани диамантени дискови и специални машини. След това парчетата били изнесени с кран, което отнело много време. За целта било изградено и допълнително скеле, което също забавило работата.

Строежът на новата пленарна зала се охранява от фирмата "Дефанс консулт", която е била собственост на Султанка Петрова, преди да стане зам. социален министър от квотата на патриотите. След смъртта на охранител от фирмата гръмна скандал, а Петрова беше проверена за конфликт на интереси. Разбра се, че съпругът й е на високо ниво в компанията, а новият собственик е "баща на внуците й" по собственото му определение. Антикорупционната комисия оневини Петрова. 

ПРОЕКТЪТ

Новата пленарна зала ще разполага с 270 места и може да бъде използвана за заседания дори на Велико народно събрание. Те ще бъдат разположени на 12 амфитеатрални реда, денивелацията между които е 1.7 м. Ръководството на парламента ще стои на президиум, а до него ще има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха. Предвидени са 100 места за гости и за журналисти. Таванът на залата ще бъде стъклен, а ширината на депутатските банки - 90 см. В момента се изгражда и пристройка, където ще бъдат фоайето, стълбите и асансьорите. Входът ще е откъм двора на бившия партиен дом, където ще се влиза откъм бул. "Дондуков".

Водещи

Най-четени