За слушане на радио в заведение трябва да се плаща на музикантите 16.10 | 12:25

Глобата на бургаски бизнесмен е била правилна, твърдят от Музикаутор

От Цанка Донкова

Бурна обществена реакция предизвика глобата от 2500 лв. на бургаски бизнесмен, който си е позволил да слуша парчето на Графа "Дим да ме няма". Санкцията бе написана от инспектори от Министерството на културата, тъй като Попов и сервитьорката му слушали през работно време песен на българския изпълнител. Повечето хора сметнаха това за абсурд и заявиха, че инспекторите са надвишили правомощията си.

Сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели внася яснота по въпроса.

"Един от основните въпроси, които възникват във връзка с озвучаването на публични места, включително заведения, магазини и др. е защо трябва да се плаща за музиката, посочват от Музикаутор и обясняват, че музиката е продукт, собственост и инвестиция.

"Тя води до повишаване качеството на услугата, предлагана в търговските обекти. Когато музиката е елемент от бизнеса и носи добавена стойност на предоставяната услуга получи своето възнаграждение. Така например, плащайки цената, равностойна на едно кафе на ден, собственик на заведение с 50 места може да използва целия световен репертоар легално, уреден по най-лесния и бърз начин", посочват в своя позиция от сдружението.

Там се позовава още Законът за авторско право и сродни права (ЗАПСП), който дефинира всеки вид ползване и задължението на всеки ползвател.

"Публичното изпълнение е отделен вид ползване и няма значение дали източникът на музиката е радио, телевизия, дигитална платформа или CD с уредени права. Радио и ТВ операторите заплащат за излъчване на програмите, кабелните оператори – за препредаването им, дигиталните платформи - за стрийминг или даунлоуд, производителите на CD - за възпроизвеждане и разпространение, собствениците на заведения и търговски обекти - за публично изпълнение при озвучаването им", посочват Музикаутор.

Институцията, която контролира спазването на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) е Министерството на културата и единствено инспекторите на Министерството могат да извършват проверки, каквато е обичайната практика в Европа и действаща от години в България.

Според ЗАПСП, глобата за публично изпълнение на музика без уредени авторски права е от 2 000 лв. до 20 000 лв. за първо нарушение и между 3 000 лв. и 30 000 лв. при повторно нарушение.

От сдружението посочват още, че се надяват ползвателите да са запознати с нормативните задължения, за да заплащат с разбиране възнагражденията на авторите, чиято музика носи добавена стойност на бизнеса им, за да се избегнат санкциите. "За тази цел залагаме на партньорства с браншови организации и регионални структури, които да информират бизнеса как да ползва легално музика", се посочва в позицията.

Водещи

Най-четени