За три години телефонните измамници са взели 20 млн. лв 09.06 | 13:48

В тази сума не влиза стойността на дадените накити и скъпоценни камъни

От iNews.bg

За три години телефонните измамници са взели около 20 млн. лв. от жертвите си. Това заяви пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. В тази сума не влиза стойността на дадените накити и скъпоценни камъни. 

"За тригодишен период в ръцете на ало-измамниците са отишли 20 млн. лв. като в тази сума не влиза стойността на златните накити и скъпоценни камъни, които също биват предавани на ало-измамниците. Средномесечно е около 500 хил. лв., т.е. половин милион заминават в джобовете на ало-измамниците”, обясни тя.

Вчера стана ясно, че възрастна жена от София е дала около 400 хил. лв. на телефонни измамници. Това се е случило между 2 и 6 юни, като пенсионерката е била заблудена, че помага на полицията. 

"Това е най-успешната схема през последните години, при която се съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Често пъти тази схема е преплетена с класическите схеми на телефонните измами, а именно искане на пари за лечение на близък роднина. Често има и елемент на заплахата”, заяви гл. инспектор Златка Падинкова, началник сектор "Измами” към Главна дирекция "Национална полиция”. 

Според нея измамниците стават все по-изобретателни. "Ние често даваме информация за това как точно протича една измама, но често тя търпи различни модификации и всъщност това заблуждава хората, на които даваме съвети”, каза тя. 

Водещи