За четвърти път удължават срока за концесията на летище „София” 02.01 | 15:03

Причината е внасяне на корекции в документацията

От iNews.bg

Публикувано във факти.бг:

До 16.30 ч. на 5 февруари вместо до 29 януари желаещите да концесионират столичното летище могат да подават документи за кандидатстване. Решението е взето още на 26 декември, уточняват от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения.

Удължаването се налага поради промяна в някои условия. Вече в процедурата като страна може да участва и "трето лице с финансови възможности”, т.е. банка. Максималният размер на на неговата отговорност е 200 млн. лв.

Първоначалният срок за подаване на документи беше 22 октомври 2018 г. След това той беше удължен от нововстъпилият в длъжност министър на транспортна Росен Желязков до 22 ноември 2018 г. Последва трето удължаване до 29 януари.

Останалите параметри на концесията остават, а именно: Концесия за срок от 35 години с опция за удължаване, разширяване на Терминал 2, строителство на трети и изграждане на нова писта. Инвестицията трябва да е размер на минимум 600 млн. EUR. Авансовото концесионно плащане е определено в размер на 550 млн. лв. без ДДС.

Водещи

Най-четени