Забраниха лова в Бургаско 06.01 | 18:16

Няма да се допуска и излизането на животни извън областта

От Силвия Стоядинова

Забранява се ловът в Бургаско. Това бе обявено на заседание на областната епизоотична служба, която заседава тази вечер във връзка с потвърдения случай на заболяла от шап дива свиня.

Ловците нямат право да отстрелват чифтокопитни животни. Те са податливи на заразяване с тази болест.

Забранява се и излизането на животни извън областта. Чифтокопитните в пограничните райони трябва задължително да се отглеждат в обори. Възстановява се и дезинфекцията на автомобили, влизащи в страната ни от Турция.

На заседанието началникът на местната ветеринарномедицинска служба Димитър Германов обясни, че шапът е много опасен. Той не влияе на хората, но се разпространява изключително бързо и може да нанесе големи икономически щети.

Унищожават се заболелите и контактните животни. Германов припомни случая от 2002-ра година във Великобритания. Тогава страната понесе големи икономически загуби заради това заболяване.

Последният случай на шап в България е от 1996-а година. В момента има няколко огнища на болестта в азиатската част на Турция, обясни още Германов, цитиран от БТА.

В Бургас вече има и специалисти от столицата. От утре те започват да правят проби и на домашните животни в общините Малко Търново и Царево, за да установят дали заразата е започнала разпространението си.

Водещи

Най-четени