Забраниха продажбата на "лечебни" хранителни добавки 30.10 | 12:46

Глобата за това нарушение е до 15 000 лв.

От Андриян Георгиев

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани продажбата на хранителни добавки и прибори, представяни с лечебни свойства. 

Според КЗП фирмите, продавали продуктите онлайн, са използвали заблуждаваща нелоялна търговска практика.

Става дума за следните хранителни добавки:

- Весьолка фунго Ши;

- Азиатски гъби – Ганодерма лицидум (Рейши) спори, Ганодерма с алое, Агарикус Ганодерма, Кориолус Верзиколор, Майтаке Бета –Фактор, Кверцетин и королиус PSP;

- Капсули на прах от спори на гъба Линджъ

- Капсули Шийтаке гъба

Решение за забрана е издадено и за предлагането на следните продукти/прибори:

- Запер

- Mind Spa – система за личностно развитие и релаксации;

- Vulcano Zapper – уред унищожаващ паразитите в организма;

- StemEnhance – активатор на стволови клетки;

- Апарат за лечение на болки в гърба;

- Комплект за привличане на пари.

Поради това, че не съществуват доказателства за рекламираните от сайтовете лечебни свойства на изброените стоки, КЗП счита, че на потребителите се предоставя невярна и подвеждаща информация, което Законът за защита на потребителите квалифицира като нелоялна търговска практика.

Санкцията за това нарушение е до 15 000 лв.

Предлаганите хранителни добавки са представени като средства, подпомагащи лечението и профилактиката на онкологични заболявания, хепатит, СПИН, ХИВ, диабет, язва, множествена склероза, ревматизъм, артрит, алергии, хипертония, слаба имунна система, наднормено тегло, умора и др. Добавките са препоръчвани и за "предотвратяване на метастазирането след операции”, като подпомагащи белия и черния дроб, с детоксично действие, при хормонозависими заболявания, за регулиране на кръвното налягане и намаляване на мазнините в кръвта и за увеличаване ефективността на химиотерапията.

Търговците не са представили на експертите на КЗП документи с убедителни научни доказателства, които по безспорен начин да потвърдят истинността на твърденията за резултатите, които потребителите могат да очакват от употребата на предлаганите хранителни добавки.

Водещи

Най-четени