Забраняват клането на крави у дома 05.02 | 12:08

Изграждане на кланнични пунктове предвиждат промени в Закона за храните

От Ралица Стоянова

Неколкократно увеличение на глобите за храни с изтекъл срок на годност се предвиждат с промените в Закона за храните.

Който предложи такива храни, ще се наказва с глоба от 5 000 до 7 000 лева, а при повторно нарушение санкцията ще бъде по-висока. Това обясни директорът на Дирекция "Безопасност на храните" към МЗХ д-р Рангел Кръстанов.

Предвижда се да бъдат изградени и кланнични пунктове, чрез които да се избегне клането на животни в домашни условия, каквато сега е често практиката. Тези пунктове ще бъдат изграждани от общините или местните структури, обясни той.

Предложението ще важи за едри преживни животни – крави и овни, не засяга прасетата, агнетата, ярета и кокошки, поясни земеделският министър Мирослав Найденов.

До 10 000 лева са глобите за хората, които колят едри преживни животни в дворовете си, тъй като там не могат да се правят необходимите проби. "При клането на тези животни има много рискови материали, които се отстраняват от ветеринари, в противен случай може да се стигне до епидемии като "луда крава”, смята земеделският министър.

Говедата имат номера, чрез които номера са обект на субсидии, именно чрез тези номера ще се следи дали собствениците им спазват изискванията и използват общинските пунктове за клане.

"Ако до края на март не изпратим план за действие по отношение на рисковите материали и не направим промени в законодателството, България ще бъде санкционирана от Европейския съюз", каза още Мирослав Найденов.

 

Той обясни, че преди да се въведат промени в закона, ще се направи допитване до бранша и обществото.

"Традициите трябва да се запазват, но тези, които са опасни за здравето на хората, трябва да се променят", смята Найденов.

С проектозакона се определят и изискванията при транспортирането на храни и регистрацията на транспортните средства за превозване на храни.

Водещи

Най-четени