Забраняват на колекторските фирми да съдят длъжници 10.01 | 12:46

Арбитражните съдилища са орган за рекет с доходи за десетки милиони, заяви омбудсманът

От iNews.bg

Народното събрание скоро ще приеме законопроект, който ще забрани частните арбитражни съдилища да съдят граждани и потребители. Това съобщи по Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова.

Бившата социалистка е изпратила на депутатите фрапиращи случаи от практиката на арбитражните съдилища, за да гласуват срещу "узаконения рекет на частната съдебна система".

"Тази часпром съдебна система, която функционира в България, е мрежа от 45 съдилища, като само в един от тях годишно се разглеждат по 100 000 дела, тоест на ден се отхвърлят по 300 дела. Сметнете 100 000 дела по минимум 150 лв. такси и разноски, юрисконсултски възнаграждения, арбитражни такси, това са 15 млн. лв. само за един съд всяка година", коментира тя.

Общественият защитник определи арбитражните съдилища като "орган за рекет върху българските граждани": "Колекторските фирми и частните съдилища извършват системни злоупотреби. Те вече започнаха да съдят покойници и общини".

По думите й една колекторска фирма може да купи стар дълг за 20 стотинки и да получи от него 200 лв.

"Ситуацията става много зловеща, когато става въпрос за бърз кредит. Един частен арбитражен съд може да постанови всякакви лихви", допълни Манолова. И даде пример със случай, при който заем от 3 000 лв. нараснал до 23 000 лв.

Водещи

Най-четени