Забраняват на наши правителствени чиновници да пътуват в САЩ заради корупция 21.05 | 15:44

Външно министерство няма информация, ще проучва въпроса

От Галина Александрова

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Това заяви  на изслушване в американския Конгрес във вторник заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, съобщи румънският в. "Ромъния либера", цитиран от БГНЕС.

Изслушването се е  състояло в контекста на влошаването на тези отношения, предизвикано от авторитарния уклон на правителството на Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до американска територия на шестима унгарски официални представители, сред които най-известното име е на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида, пояснява в. "Ромъния либера".  

Хойт Ий бил запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България. Отговорът бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват "бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция". Хойт Ий заявил, че не може да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, а само техния брой, съобщи Медиафакс.

"Не можем да съобщим имената публично, както не представихме публично имената на хората от Унгария. Не можем да приложим двоен стандарт", е казал той. Американското посолство в Букурещ е потвърдило, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ, но е отказало да разкрие имена. Румънското министерство на външните работи не е било информирано във връзка със забрана, наложена на румънски граждани за влизане в Съединените щати. "Ромъния либера" посочва, че изявлението на представителя на Държавния департамент е абсолютна новина, тъй като до момента се знаеше само за един случай на забрана - за бившия премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе.

Министерството на външните работи в София няма информация да е в сила забрана на български правителствени служители да влизат в САЩ заради корупция. Това заяви говорителят на министерството Бетина Жотева. Пред БТА Жотева уточни, че във външнополитическото ни ведомство ще се запознаят детайлно с изказването.

За България се знае, че през 2010 г. САЩ са отнели визата на бившия вътрешен министър Румен Петков. Тогава Петков сам се оплака от това.

Водещи

Най-четени