Забраняват остъкляването на балкони и промени по фасадата на блоковете 12.06 | 13:51

Общото събрание ще може да взима много от решенията с 50% от гласовете на собствениците, а не както е сега - с 67%

От Галина Александрова

Остъклените балкони, шахматните фасади в резултат на санирани поотделно апартаменти и асансьорите -убийци може да останат в миналото, ако бъдат одобрени подготвените от Министерството на регионалното развитие /МРРБ/ промени в Закона за етажната собственост, пише Труд. Проектът е публикуван на сайта на министерството за обществено обсъждане.

Забранява се на собствениците да извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата. Тъй като не е посочено изрично касае ли това вече остъклените тераси, може да се преположи, че за тях важи принципът на завареното положение, коментира юрист. От МРРБ са потвърдили пред Труд, че няма да карат собствениците на апартаменти с остъклени балкони да премахват конструкциите.

Важни са също така промените, които касаят правомощията на общото събрание.

Собствениците се задължават също така да се грижат за безопасната експлоатация на всички съоръжения и инсталации в сградата. Решенията за присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях, както и решенията за поставяне на рекламни или други съоръжения по блока, ще се взимат при съгласие на минимум 50% от собствениците, а не както е сега - на 67%.

Решенията за саниране, както и досега, ще се вземат с мнозинство от две трети.

Предвидена е възможност правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) на етажната собственост и на сдружението на собствениците да бъдат възлагани на юридически лица за срок от две години, което ще позволи етажната собственост/сдружението на собствениците да отстъпи управлението на общите части по свое желание на специализирани компании за управление, е записано в мотивите към проекта. Тези решения също се взимат при съгласие на 50% от собствениците. Сега управител може да бъде само физическо лице, което може и да не живее в блока. Когато се построи нов блок, срокът за свикване на общо събрание ще е 6 месеца.

При създадено сдружение на собствениците, каквито се учредиха масово покрай санирането, новодомците стават автоматично членове на сдружението, но предишният собственик продължава да носи отговорността за неплатени задължения към сдружението. Друг нов момент е, че управителят на сдружението ще може да издава удостоверения, че даден собственик на апартамент дължи или не дължи пари на сдружението.

Водещи

Най-четени