Заварчик и шлосер да си в тая страна! 13.03 | 10:09

Новите защитени професии не са престижни за младежта, но са нужни на бизнеса

От iNews.bg

С промени в Закона за професионалното обучение парламентът актуализира списъка със защитените от държавата професии. Нормативният акт бе приет на първо четене и предвижда да се подпомогне осигуряването на необходимите кадри в стратегически за страната отрасли.

Защитени ще са професии, които не са престижни за младежта, но са нужни на бизнеса, като например заварчици, шлосери, строители на релсови пътища и съоръжения, геодезисти, монтьори на подемно-транспортна пътностроителна и ремонтна ж.п. техника, оператори на металорежещи машини, асансьорни техници и др.

Промените предвиждат въвеждане на модулна организация на професионалното обучение като се регламентират задължителни модули за професионална подготовка и общият им хорариум, предаде БТА. Графикът на провежданото обучение ще се договоря с работодателите, посочват вносителите. Друга промяна е да се даде възможност за придобиване на професионална квалификация по професия чрез валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение.

Водещи

Най-четени