Заведени са производства по 16% от подадените жалби за изборни нарушения 02.11 | 12:33

Дотук са подадени 625 жалби за изборни нарушения, по 100 има производства

От iNews.bg

Към 1 ноември 2011 година в прокуратурата са постъпили общо 625 сигнала, свързани с нарушения и престъпления по отношение на провеждането на местните и президентските избори в страната. Това съобщи заместник-главният прокурор Валери Първанов по време на брифинг на Софийска градска прокуратура днес (02.11.11).

Първанов изрично уточни, че сигнали за нарушения са подавани срещу всички партии, участвали в изборите.

От тези 625 сигнала, по 425 прокурорите са постановили отказ за образуване на наказателно производство. По 100 жалби е образувано досъдебно производство, а последните 100 случая все още се разследват и най-вероятно до един месец съответните прокурори ще се произнесат дали да се образува досъдебно производство или да се прекрати разследването.

От стоте случая, по които има досъдебно производство, към днешна дата са приключени само 16 наказателни производства. В 11 от случаите производствата са прекратени. Три от случаите са приключени със споразумение между обвиняемите и Прокуратурата, а в два от случаите са изготвени обвинителни актове, които се разглеждат от съда.

Трите досъдебните производства, завършили със споразумения, са съответно в Свищов, Ботевград и Плевен. Най-тежкото наказание е в Плевен - 1 година пробация и 200 часа безвъзмезден обществен труд. По дело в Свищов наказанието е 1 година и 6 месеца пробация и 100 часа безвъзмезден труд, а в Ботевград споразумението е за 1 година пробация и 100 часа безвъзмезден обществено полезен труд. И в трите случая става въпрос за предлагане на пари, за да се гласува за определен кандидат – между 15 и 30 лева.

При двата случая, в които производствата са стигнали в съда, единият е за организирано купуване на гласове. Случаят е в Стара Загора.

Най-много от заведените досъдебни производства касаят купуването на гласове – 53 от стоте производства. Петнадесет се отнасят за възпрепятстване на лице да упражни правото си на вот, съгласно закона. В две от жалбите се визират случаи, свързани с гласуване повече от веднъж. По една жалба има за организирано купуване на гласове от престъпна структура, както и срещу длъжностно лице от състава на ОИК (Общинска избирателна комисия).

На въпрос дали Прокуратурата може да стигне до истинските организатори на такова тежко престъпление като организираното купуване на гласове, Валери Първанов отговори, че инструментариумът за разплитане на такива случаи не е напълно достатъчен. Той визира специалните разузнавателни средства и посочи, че при тяхното използване заподозрените веднага "изиграват картата" за политическа и държавна репресия.

Наказанията за изборни престъпления (купуване на гласове, възпрепятстване на физическо лице да упражни правото си на вот, например, чрез заплаха да гласува по определен начин, лица, гласували повече от веднъж) обикновено не са много тежки – затвор до една година, пробация или глоба. Най-тежкото наказание е до шест години затвор, което обаче се прилага в изключително редки случаи и касае организирано купуване на гласове.

При сегашните избори не беше дадена точна статистика за престъпления, свързани с подмяна на адресна регистрация от длъжностно лице. Прокуратурата призна, че такива сигнали има и даде за пример случай в Бургас. Там още през лятото е подаден сигнал за организирано купуване на гласове, заведено и досъдебно производство. В процеса на разследване е установено, че има основания да се счита, че длъжностно лице е подменило адресната регистрация на 18 души, с цел облагодетелстване в изборния процес.

Като цяло по отделните градове в страната има най-много до пет заведени досъдебни производства – такава е ситуацията в Бургас и в Пловдив например. В София производствата са четири.

Спрямо 2009 година подадените сигнали за изборни нарушения са повече, но заведените досъдебни производства са по-малко. По думите на Валери Първанов през 2009 година е имало 600 сигнала, 300 досъдебни производства и 105 дела, завършили с присъда. Той уточни, че в някои случаи завършването на делата трае години и все още има дела, свързани с миналите избори (парламентарните избори през 2009 година), които не са приключени.

Броят на сигналите, с които се занимава Прокуратурата, най-вероятно ще стане далеч по-голям, тъй като и в момента продължават да се подават жалби. Към края на тази година ще бъде уточнено колко са сигналите и съответно по колко от тях са заведени досъдебно производство и колко от тези производства са внесени за разглеждане от съда, уточни прокурор Емилия Пенева от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

От Прокуратурата изрично уточниха, че не се занимават със случаи на административни нарушения, свързани с изборите, а само с престъпления. Като пример за административно нарушение Валери Първанов посочи случая с пуснатата в село Ново Железаре коза, върху която имаше изписан номер на бюлетина.

Водещи

Най-четени