Заведение и магазин крали ток от ЧЕЗ 19.04 | 17:18

Чешката елкомпания зове тези кражби да се третират като престъпления за националната сигурност на България

От iNews.bg

Две нагли кражби за ток оставиха части от София без ток днес, съобщиха от ЧЕЗ. Едната е станала в центъра на града, другата е в подстанция Подуяне.

Екипи на дружеството са установили неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа на столичния булевард "Мария Луиза". Кражбата на ток е извършена от два търговски обекта - заведение и магазин, като в приземно помещение е пробит отвор и има засегнат кабел, който захранва съседните сгради.

Не е ясно какъв ще бъде размерът на санкциите за нарушителите.

Кражбата в Подуяне е за щети за над 100 000 лв. Неизвестни лица са проникнали с взлом чрез разрушаване на носеща стена в проходим колектор от подстанцията. Крадците са обелили 5000 метра меден кабел средно напрежение. Подстанция Подуяне осигурява електрозахранването на столичните квартали Подуяне, Хаджи Димитър, Гео Милев и част от централната градска част на София.

Подобни набези нарушават сигурността на електрозахранването на клиентите на компанията и се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи - както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора, пишат от компанията.

За да се постигнат желаните резултати обаче, са необходими законодателни промени, по-строги наказателни мерки и по-стриктен контрол от страна на компетентните органи.

 

ЧЕЗ призовава посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Водещи

Най-четени