Заведенията с нов трик: Искат такса климатик 13.07 | 14:15

„Надявам се с един климатик да си реша проблема. Около 2000 лева среден клас - мисля, че ще ми свърши работа,“ коментира Иван Атанасов.

От iNews.bg

В разгара на летните горещини, нови тенденции започват да се появяват в някои заведения у нас, които изненадват и дори шокират клиентите. В Асеновград, клиент на заведение подава сигнал към Комисията за защита на потребителите, след като в сметката му е ръчно дописана сума от 6,00 лева за използване на климатик, съобщи bTV. Тази нова практика предизвиква възмущение и обсъждания.

Търговците отбелязват значително увеличено търсене на климатици в цялата страна, като горещините принуждават много хора да търсят ефективни решения за охлаждане на домовете си. Въпреки това, от Електроенергийния системен оператор съобщават, че това лято все още не е достигнато пиковото потребление на електричество. Най-големият товар на системата вчера е бил 4704 мегавата около 20:00 часа, а прогнозите сочат, че следващият четвъртък товарът ще достигне рекордните 5309 мегавата.

Подобни стойности са регистрирани и през 2015 и 2021 година през месец юли, когато товарът по мрежата е достигнал 5100 мегавата. Това показва, че електроенергийната система у нас има капацитет да поеме завишеното потребление по време на горещините, без да съществува риск от претоварване.

Сред тези, които спешно търсят нови климатици, е Кольо Клисурски, чийто стар климатик се е счупил. Той споделя, че издържа на жеги, но другите около него искат да се охлаждат, затова търси мобилен климатик, който може да мести навсякъде. Иван Атанасов също търси подходящ модел за най-голямата стая в дома си – дневната, където температурите достигат до 28 градуса.

"Надявам се с един климатик да си реша проблема. Около 2000 лева среден клас - мисля, че ще ми свърши работа," коментира Иван Атанасов.

Търговците обаче предупреждават, че клиентите често допускат грешки при избора на климатик. Ако сложат един климатик, който очакват през две отворени врати да охлажда и съседните стаи, това претоварва машината и води до проблеми с компресора.

"Цената и ремонтът на един компресор със замяната му с нов е около половината от цената на един климатик," казва Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника.

Заради голямото търсене на климатици през горещините, монтажите не стават за два дни както през зимата. Вакъвчиев отбелязва, че времето за чакане зависи от региона, в който ще се монтира климатикът, като най-натоварено е в София, където клиентите чакат три-четири седмици.

Ролята на възобновяемите източници на енергия в електроенергийната система

Въпреки повишеното потребление на електричество по време на горещините, от Електроенергийния системен оператор уверяват, че няма опасност от претоварване на системата. Преди обед, около 33 процента от енергията у нас идва от АЕЦ Козлодуй, а фотоволтаиците осигуряват около 40 процента от тока, следвани от ТЕЦ-овете.

Водещи

Най-четени