Завръщането! Около 200 000 се прибират в София 08.05 | 09:51

Лошо време за пътуване, предупреди НИМХ, не бързайте и не карайте в аварийните платна, апелира пък АПИ

От iNews.bg

Започва голямото завръщане след почивните дни по Гергьовден. Над 300 000 автомобила ще има днес по пътищата на страната, две трети от които се завръщат след празниците в столицата. Големият следпразничен трафик, за съжаление, отново ще съвпадне с лошо време. От НИМХ към БАН предупреждават, че се очакват бури - обилни валежи с гръмотевици и градушки, както и възможни наводнения.

Във връзка с очаквания интензивен трафик Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение.

Заради продължаващите ремонти по два тунела на магистрала "Хемус" - "Витиня" и "Ечемишка", движението в тях се осъществява само в едната от тръбите, което гарантира тапи и километрични автоколони.

Днес от 14.00 ч. До 20.00 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщиха от агенцията. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни. 

Шофьорите трябва да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват ограниченията, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението, предупреждават от агенцията.

Днес ще е ограничено преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци от републиканската мрежа: автомагистралите; път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София; път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ "Струма" при Благоевград - ГКПП "Кулата";път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП "Калотина" - София;път I-9 Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път на град София;път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за тирове, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност също днес от 10.00 ч. До 20.00 ч. ще има две ленти за влизащите в София на път I-1 (Е-79). Временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево" от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 (бензиностанция "Петрол"). Алтернативният маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

Водещи

Най-четени