Завърна се 26-ият контингент, участвал в операцията ISAF в Афганистан (СНИМКИ) 09.07 | 17:52

Англе Найденов посрещна военнослужещите

От iNews.bg

Министърът на отбраната Ангел Найденов посрещна военнослужещите от 26-ия контингент от Въоръжените сили, участвали в операцията на ISAF в Афганистан.

"Далеч от вашите домове вие достойно служихте на България и изпълнихте нелека мисия във време, в което се провеждаха президентските избори в Афганистан", заяви Найденов при посрещането на военнослужещите на Летище София.

"Вие успешно изпълнихте задачи с висок професионализъм и отговорност и заслужено получихте висока оценка на ръководството на коалиционните сили. Във ваше лице нашите партньори за пореден път се убедиха, че българският войник е образец за съвестно изпълнение на поставените задачи", каза още министърът.

Той благодари на военнослужещите от 26-ия контингент за тяхното достойно представяне и за професионалното изпълнение на задачите в операцията на НАТО в Афганистан.

В България се завърнаха 420 военнослужещи от състава на 16-та рота за охрана на летище Кандахар, два екипа съветници, военнополицейско формирование, медицински екип и щабни офицери.

За 33% от контингента това е първо участие в мисия. Останалите 67% са с две и повече участия в мисии, уточняват от МО.

В състава на контингента са включени 41 жени, като 31 от тях са в състава на ротата.

Национален командир на контингента е полковник Тони Трифонов от щаба на Сухопътните войски, а командир на 16-та рота за охрана на летище Кандахар е майор Божидар Божилов от военно
формирование 52590 - Ямбол.

По време на мисията си в операцията на НАТО в Кандахар военнослужещите изпълняваха денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, в зоната им за отговорност, подпомагаха формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия и оказваха медицинска помощ.

В церемонията по посрещането участваха също началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев.

Водещи

Най-четени