Завърнаха се 232-ма български военнослужещи от Афганистан 04.08 | 18:18

Официалната церемония по посрещането на контингента ще се състои на 8 август в Пловдив

От Андриян Георгиев

От Афганистан днес (4 август) се завърнаха 232-ма военнослужещи от 22-ия контингент на въоръжените ни сили, които участваха в операцията на НАТО в Афганистан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В състава на контингента са включени 162-ма военнослужещи от 6-та рота за действие в земната зона за  отбрана на летището в Кабул, военнополицейско подразделение, щабни офицери и медицински екипи.

Те бяха посрещнати на летище "София" от командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и от командира на бригадата "Специални сили" бригаден генерал Пламен Лилов.

"За мен е чест да ви посрещна на родна земя и да изразя гордостта си от вашето достойно и отговорно представяне в състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан". С тези думи генерал-лейтенант Самандов се обърна към българските бойци, които успешно приключиха участието си в операцията на НАТО в Афганистан.

По време на мисията военнослужещите са изпълнили професионално всички поставени задачи. Те са извършили 1 254 дневни и нощни механизирани и пеши патрули, 7 съвместни патрули с белгийски формирования, 55 ескорта и са поддържали ежедневно денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО в зоната за отговорност на българския контингент.

Военнослужещите от 22-ия контингент ще преминат медицински прегледи във  ВМА-София.

Официалната церемония по посрещането на контингента ще се състои на 8 август в Пловдив.

Водещи

Най-четени