Загиналите под лавината на Витоша правели нощни снимки 21.01 | 18:12

Това било хоби на двамата 30-годишни мъже, които били опитни планира

От iNews.bg

Двамата туристи, чиито тела бяха изровени от лавината на Витоша при акцията на планинските спасители, изпратили снимка на свои приятели от мястото, което са се намирали. Това е станало точно преди да продължат спускането си и снежната маса да ги връхлети, предаде бТВ.

Загиналите са около 30 годишни и са опитни планинари. Двамата не за първи път се качват нощно време в планината, за да правят снимки.

Снощи туристите предприели изкачване от хижа "Алеко" към горна станция на влек "Заека" отново, за да снимат. В полунощ изпратили на свои близки фотография от Витоша и казали, че тръгват надолу.

В Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба 4.00 часа е постъпил сигнал за двама мъже, които все още не са се прибрали. Информацията от техните близки е, че са се изкачили от хижа "Алеко" и около полунощ са били на горна станция на влек "Заека". Те казали на близките си, че до два часа ще се приберат в София.

Дежурният планински спасител на база "Алеко" направил оглед на района и установил, че колата на издирваните е на паркинга.

В района има множество паднали лавини-снежни дъски. Снежната маса е паднала в т.нар. "дупка" на Романския лифт.

В издирвателната операция участваха 14 спасители и две кучета.

 

 

Водещи