Загиналият заредил фаталната граната в Анево 06.06 | 18:48

Човешка грешка или некачествен боеприпас са причинили инцидента, ВМЗ няма вина

От Кристиан Костурков

Загиналият американски гражданин вследствие на взривената противотанкова граната до село Анево е заредил оръжието преди инцидента. Това става ясно от думите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от БТА. Днес в 11:30 ч. на изпитателен полигон на ВМЗ-Сопот стана инцидент, при който един човек загина на място, а други четирима бяха ранени. Попов потвърди, че загиналият на място е американски гражданин, но цивилен, а не военен, каквито слухове тръгнаха веднага след инцидента. Единият от пострадалите също е бил с паспорт от САЩ, а друг е бил канадски гражданин. Двама са българи, като единият е бил преводач, а другият – инструктор.

Единият от ранените чужденци е в много тежко състояние и е с опасност за живота. Пострадалият е с фрактури на черепа и разкъсни рани по тялото. Веднага след инцидента в Анево е откаран в Университетската болница "Св. Георги” в Пловдив, където от часове лекарите се борят за живота му на операционната маса. Останалите ранени са в стабилно състояние. Те също се намират в болницата в Пловдив и са под лекарско наблюдение. Контузиите и раните им са причинени от взривната вълна, както и от разлетелите се метални осколко, обяснява началникът на спешното отделение д-р Кирил Атлиев.

Инцидентът на полигона на ВМЗ в село Анево е възникнал при експериментална стрелба, провеждана от частната фирма "Алгънс", съобщиха от Министерството на икономиката, което е принципал на военния завод в Сопот. Гранатата, който се е взривила, е била некачествена и собственост на същата фирма. Боеприпасът обаче е произведен във ВМЗ-Сопот, но преди много години - през 1984 г. Преди 4-5 години гранатата е била закупена от фирмата "Алгънс".

"Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево. За което има сключен договор с "Алгънс" с всички необходими заверки", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. По-късно пред Нова ТВ той допълни, че се работи по две версии като причина за инцидента. Едната е некачествен боеприпас, а другата – човешка грешка.

Неспазване на елементарни мерки за безопасност са причината за трагичния инцидент. Такова мнение изрази експертът по сигурност Иван Бояджиев пред "Фокус”. Той обясни, че при стрелба с ракетен противотанков гранатомент (РПГ) винаги може да се случи взрив. Затова дори и при изпитания покрай оръжието трябва да има само един човек, а не четирима, както е в случая. "Грешката е, че останалите е трябвало да стоят далеч”, обяснява Бояджиев. Той допълва, че в някои случаи изстрелите с  РПГ се произвеждат чрез дистанционно дърпане на спусъка, за да няма близо до него човек и да не се застрашава животът и здравето му. "Толкова хора не могат да участват в едно изпитание, те трябва да стоят настрана зад някаква преграда. И в никакъв случай зад самото изделие”, казва още Бояджиев.

Водещи

Най-четени