Задействаха националния план при бедствия: Евакуират цяло Хитрино 10.12 | 15:12

325 лв. на човек е еднократната помощ за пострадалите, 12 декември пък е ден за Национален траур

От iNews.bg

След взрива на влакови цистерни рано сутринта сега евакуират цялото село Хитрино, тъй като товарът от останалите цистерни ще бъде преместен в други, а това е изключително рисково. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, цитиран от Дарик. Според него, ако операцията се организира добре, тя ще приключи до два дни.

Част от вагоните ще бъдат изтеглени, а с помощта на кранове и камион товарът от другите ще бъде прехвърлен с цел да се обезопаси мястото. Хората ще бъдат помолени да напуснат селото и ще бъдат изведени в Шумен, където има готовност в училищен салон да бъдат настанени всички, които няма къде да нощуват.

Премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. Подготвя се решение на Министерския съвет за обявяване на ден за национален траур. От хитрино той ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие след голямата трагедия от тази сутрин, предизвикана от дерайлирал товарен влак с цистерни с пропан-бутан, които се взривиха и убиха пет души, над 25 са тежко пострадали, а над 20 къщи и общински сгради са пометени от взривната вълна.

1819986

Подготвя се решение на Министерския съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур. В кризисния щаб участват още вицепремиерите в оставка Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването в оставка Ивайло Московски и Петър Москов, главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на ГПЗН главен комисар Николай Николов, предаде БГНЕС.

В рамките на деня започва подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. и се оказва съдействие на хората останали без подслон, съобщиха от пресслужбата на правителството в оставка. Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В нея ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна. Изпратен е реанимационен екип от Варна в Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт.

Министерството на труда и социалната политика ще раздаде по 325 лв. еднократна помощ на най-нуждаещите се семейства в село Хитрино, обяви ресорният министър в оставка Зорница Русинова по Дарик. И допълни, че "според ситуацията сумата може да нарасне". Екип на Агенцията за социално подпомагане оказва помощ на бедстващите жители, сред които има и деца.

"Екип на министерството и на Агенцията за социално подпомагане още от рано сутринта пристигна в село Хитрино, за да се окаже помощ на нуждаещите се. Има и деца сред част от семействата. След като стане ясно колко са пострадалите и какви са авариите, ще раздадем еднократни помощи от 325 лв. на всички семейства", каза Русинова. "Тези пари могат да бъдат и повече, имайки предвид нуждата на конкретното семейство", допълни тя.

Водещи

Най-четени