Задължителни застраховки и на държавните имоти 12.09 | 08:00

Наскоро беше предложена задължителна застраховка и за общинските имоти

От Андриян Георгиев

На днешното си заседание правителството ще разгледа проектопромени на Закона за държавната собственост, с които да се въведе задължителна застраховка срещу природни бедствия и земетресение и за имотите публична държавна собственост.

Предлаганите промени са аналогични на промените, одобрени от кабинета преди две седмици с проектозакона за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост - задължително застраховане на общинските имоти.

Също така на правителственото заседание се очаква да се създаде Национален съвет по превенция на престъпността и да се приеме правилник за организацията и дейността му. Съветът е колективен орган, който организира и контролира изпълнението на Националната стратегия по превенция на престъпността Той ще функционира като свързващо звено между съответните държавни институции, местната власт и неправителствения сектор, ангажирани с въпросите на превенцията.

Очаква се Министерският съвет да предложи на Народното събрание да приеме нов закон за запасите от нефт и нефтопродукти. Той отразява изискванията на влизащата в сила Директива 2009/119/ЕО за налагане на задължение на държавите-членки да поддържат минимални запаси от суров нефт и/или нефтопродукти.

Две са основните новости в законопроекта, произтичащи от Директивата. Първата е, че се обособяват две отделни категории стратегически запаси от нефт и нефтопродукти – за извънредни ситуации и целеви запаси. 
Другата новост е въвеждането на два метода за изчисляване на нивата на запасите за извънредни ситуации. 

Водещи

Най-четени