Задължителното гласуване отпадна окончателно 23.02 | 16:37

КС отмени санкцията за отписване от избирателните списъци, ако не упражним вота си

От iNews.bg

11-членен състав на Конституционния съд единодушно отмени законовите санкции при задължителното гласуване. Това гласи съобщение на сайта на Конституционния съд. Макар самото изискване за задължителност при упражняване на гражданското ни право за вот да не е отпаднало, то се обезсмисля на практика, при положение, че вече няма да се предвиждат санкции за неизпълнение.

Това означава, че българските граждани, които нямат възможност или не искат да гласуват, няма да бъдат отписвани за наказание от избирателните списъци, както предвиждаше спорна промяна в Изборния кодекс, приета от 43-тото Народно събрание.

Следващата седмица Конституционният съд ще изложи мотивите за решението си да отмени член 242а от Изборния кодекс, влязъл в сила от 25 май 2016 г. Според него, ако не сме гласували на два последователни различни вота, няма да бъдем заличавани от избирателните списъците, нито пък ще ни се налага да носим извинителна бележка или болничен лист в общината, за да оправдаем отсъствието си от урните.

Съдът беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова. В мотивите си тя изтъкна, че "избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за гласуване".

Аргументите за задължителното гласуване на законотворците ни, особено на вносителите от Патриотичния фронт, беше това да стимулира по-висока избирателна активност в България, която в годините на демокрацията ставаше все по-ниска и падна под 50% след имащите право на глас. Действително на последните избори - за президент, задължителното изискване увеличи избирателната активност с над 10%, като се предполага, че това от части се дължи на законовата промяна и санкцията.  

Водещи

Най-четени