Задържат в училище социално слабите деца със стипендии 07.10 | 14:47

Министерството се заема да бори неграмотността сред младите

От Христина Рафаилова

Образователното ведомство ще пази децата от отпадане от училище заради социални причини със стипендии. Това стана ясно от думите на просветния министър Анелия Клисарова. Тя каза, че ще бъдат положени усилия в бюджета за следващата година да се осигурят допълнителни средства за възпитаниците на техническите и селскостопанските гимназии. 

Финансовата подкрепа ще бъде под формата на стипендии. Успехът в училище няма да бъде единственият критерий за отпускането им, уточни тя. В момента се обсъждат какви точно да бъдат изискванията за получаването им. 

Клисаров обеща стипендиите за деца с отлични оценки да се изплащат и догодина. "Ще запазим тези стипендии, като от бюджета за 2014 г. се предвиждат и стипендии по математика", съобщи министърът, цитиран от БТА.

Също така ще бъдат увеличени средствата за транспорт на учителите, работещи в школата в малките населени места. В момента преподавателите заделяли между 10 и 30 процента, за да могат да стигнат до училище. 

Просветното министерство се заема и с амбициозната задача да повиши грамотността на младата генерация. За целта ще бъде изработена специална концепция. Тя ще акцентира върху уменията на учениците, свързани с комуникативността и с работата им в екип. 

Водещи

Най-четени