Задържаха бивш полицай за притежание на детско порно 12.02 | 11:30

В момента тече разследване

От iNews.bg

Бивш полицай е задържан вчера за разпространение на детска порнография. Над 50 000 файла с педофилско съдържание са открити в компютъра му.

Това разкри комисар Явор Колев, началник на отдел Трансгранична организирана престъпност в МВР, пред bTV.

Той отказа повече информация по случая заради водещото се разследване, но съобщи, че полицаят е от малко населено място.

 

При тези случаи само 10% са онези, които разпространяват подобни материали, за да получат материална облага, другите се възползват от тях, за да утоляват наклонностите си, коментира Колев.

Комисарят коментира и последните хакерски набези срещу официалните страници на МОН, НАП и на прокуратурата.

"Тийнейджъри четат в интернет как се извършват атаки, а после се упражняват на сайтовете на институциите", смята Явор Колев.

Колаж с танцуваща кючек Меглена Кунева, съобщение за задържането на главния прокурор Сотир Цацаров, обозначен с инициали, клип с прехвърляни на пачки пари и с бившия шеф на БНБ Иван Искров посрещаха посетителите на сайтовете на институциите и за пореден път поставиха въпроса за сигурността и качеството на тези платформи.

"Такива инциденти се случват отдавна. Сайтовете са създадени преди 10 години по европейски проекти и договорите на фирмите, които са ги обслужвали, отдавна са изтекли. В някои институции сайтовете се поддържат от пиар отделите и една служителка, например, има задължението да обновява информацията", обясни комисар Колев.

Проблемът не е свързан с кражба на информация, защото информационните системи на институциите са добре защитени, но се отразява на имиджа им, смята експертът.

Очакват се по-добри резултати от възложената за разработване национална стратегия по киберсигурност. На проблемите ще бъде обърнато внимание в най-кратки срокове, увери Колев.

Иначе кибератаките срещу сайтовете са престъпления по Наказателния кодекс. Глобите, предвидени по закон, са до няколко хиляди лева или няколко месеца затвор. Такива наказания обаче никога не са присъждани.

 

 Сега почти всяко престъпление се извършва с използването на информационни технологии и е очевидно, че са нужни адекватни промени в НК, изрази препоръка комисар Колев.

Водещи

Най-четени