Задържаха майката на убиеца от Лясковец 15.03 | 10:43

Пред полицията тя ще отговаря за наличието на незаконното оръжие в дома й

От Теодора Кокаланова

Полицията е задържала майката на стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, който уби служител на реда и рани тежко други трима. По непотвърдена информация жената ще отговаря за това, че в дома й има незаконно оръжие. Полицейската блокада около жилището на Петков в града ще продължи през целия ден, като нощта е преминала спокойно.

Според един от съседите на Петков за психичните проблеми на 53-годишния мъж се говорело в последните 2-3 години, тъй като той е бил затворен вкъщи. Съседите му не са го виждали, дори си мислели, че е заминал за чужбина. 

"Познаваме се от много години. Беше добър и контактен, често спортуваше на стадиона. Той е завършил техникум за готвач – работил е в Германия и в Англия. Последно го видях преди 2 седмици, разговаряше с кварталния – може би имаше някакво оплакване от училището или съседи. Това ми беше първото виждане, защото не го бях виждал от 3 години. Майка му е тиха скромна жена, баща му беше машинист. Всички сме потресени още и в шок", разказва негов съсед. 

По време на вчерашната трагедия той чул шум като от фойерверки. Помислил, че е сватба – после видял, че са изстрели и има полицаи отвън.

Коментар относно драматичните и трагични събития в града направи и кметът Ивелина Гецова. Тя подчерта, че по-сериозните заплахи от страна на убиеца Петко Петков към съседното училище започнали да се получават едва от началото на тази година, а не както се твърдяло – още от 2010-а. Акцията на МВР била провокирана именно от последното писмо на мъжа до училищния директор от 10 март, в което той казвал, че е "ловец от години и накрая ще вземе нещата в свои ръце", тъй като притежава оръжие.

Гецова допълни, че в общината многократно Петков подавал жалби срещу съседи и съграждани, породени от "чисти битовизми" – кой къде си вари компотите или къде си е построил ограда. В повечето случаи жалбите били неоснователни, предаде bTV. 

Водещи

Най-четени