Задържаха трима за кражби от банкомати след среднощна гонка по улиците на София 21.03 | 08:04

Операцията е проведена в района на столичния кв. „Изток”

От Кремена Бедерева

Служители на отдел "Противодействие на икономическата престъпност” в столичната дирекция и техни колеги от Първо районно управление неутрализираха група за източване на дебитни и кредитни карти, съобщават от пресцентъра на МВР.

В акцията за задържането на членовете й се включиха автопатрули на СОД-СДВР, звено "Специализирани полицейски операции” и местното районно управление.

Специализираната полицейска операция стартира вчера (20 март) около 17.30 часа, когато автомобилът Ford Focus, с който се движат членовете на групата, бил забелязан да се движи от Софийския университет към Орлов мост.

Автопатрул на СОТ засякъл колата на "Цариградско шосе”, застигнал я и я спрял. В хода на последвалата проверка се установило, че в нея се возят четирима души. При поискване на документите за проверка, водачът ги представил, но отказал да се подчини на полицейското разпореждане да угаси фаровете и двигателя и изведнъж потеглил със силна газ.

Започнало преследване из улиците на кв. "Изток”, в което се включили и няколко автопатрула. След десетина минути на ул. "Хемус” колата на бегълците била засечена и спряна принудително. Трима от возещите се в нея били задържани, а шофьорът успял да избяга като изхвърлил на земята 7-8 пластики.

Документите за самоличност, които представил при проверката се оказали фалшиви – с негова снимка, а с чужди данни. Спътниците му са задържани в полицията за 24 часа. И тримата са известни на полицията – Л.Г., на 30 г., от Велинград – осъждан във Франция за фалшифициране и използване на дебитни и кредитни карти, регистриран за същото престъпление в Испания, И.И., на 26 г., от Сопот, известен за притежание на наркотици, изнасилване и кражба и И.Я., на 30 г. - регистриран за нанасяне на средна телесна повреда.

При обиск на задържаните служителите на реда иззели още 7 пластики и фалшиви документи на чужди граждани, от чиито сметки най-вероятно са се опитвали да теглят пари.

Разследващият екип продължава работата за документиране на престъпната дейност на групата. Криминалисти работят за установяване и задържане на избягалия съучастник.

Най-четени