Задържаха турски автобус на границата, шофьорите били без книжки 27.04 | 12:28

Внезапната проверка на „Автомобилна администрация“ приключи с 21 акта

От Кристиан Костурков

Турски автобус е бил задържан на границата при ГКПП "Капитан Андреево" при изненадващата акция на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), която започна в ранните часове тази сутрин. Направената проверка е установила куп нарушения, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Предното стъкло на автобуса е било спукано. Двамата водачи пък са били без свидетелства за управление на МПС, а в превозното средство не е имало задължителните тахографски листа. Липсвали са и документи, които да дават информация за времето, в което двамата шофьори са били зад волана, както и за почивките им през последните 28 дни. Всичко това е принудило инспекторите на ИААА временно да спрат от движение автобуса. Пътниците пък са били свалени от него и чакат фирмата да осигури нов, който да ги извози.

Общо 62 превозни средства са били проверени при изненадващата акция тази сутрин. На 21 от тях са били съставени актове. Основните нарушения са били свързани с нередности в тахографските документи, липсващи копия на лиценза и преводи на свидетелства за правоуправление на международни водачи.

Главната цел на проверките е да се сведе до минимум нерегламентираният превоз на пътници, обясни транспортният министър Ивайло Московски, който също присъства на акцията. По думите му резултатите през тази година са обнадеждаващи и показват намаляване на този вид нарушения. През 2014 г. са установени общо 125 нерегламентирани превози, а от началото на тази година броят им е 43.

Предстоят много динамични проверки и на другите гранични пунктове на страната, съобщи още Московски. Инспекторите ще следят за спазването на изискванията за превоз на пътници и товари, както и ще обръщат внимание на общото техническо състояние на превозните средства и редовността на документите.

Водещи

Най-четени