Заев обеща да вигне заплатите във втория си мандат и С. Македония да се интегрира в ЕС 13.08 | 15:30

„За мен е чест и отговорност, че днес като лидер на СДСМ и на коалицията „Ние можем“, получих от президента Пендаровски мандат да сформирам ново, европейско, демократично отговорно правителство с институции, които да обслужват по-добре гражданите“, каза Зоран Заев.

От iNews.bg

Лидерът на СДСМ Зоран Заев получи мандат за съставяне на правителство на Република Северна Македония от президента на страната Стево Пендаровски, предаде БГНЕС.

При връчването на мандата Заев обеща, че страната ще получи работещо правителство още преди да изчете законния срок от 20 дни, които са отредени за неговото съставяне.

Бъдещото правителство ще продължи по правилния път – интеграция с Европейския съюз и ще работи за създаването на общество за всички граждани, освободено от национализъм и етнически предразсъдъци.

"За мен е чест и отговорност, че днес като лидер на СДСМ и на коалицията "Ние можем", получих от президента Пендаровски мандат да сформирам ново, европейско, демократично отговорно правителство с институции, които да обслужват по-добре гражданите", каза Заев.

Той е категоричен, че интеграцията с ЕС е най-важна и тя ще донесе на Македония просперитет и дългосрочна стабилност.

"Правителствената програма ще бъде посветена най-вече на икономиката, на растежа на заплатите и пенсиите, на инвестициите в младежта, на растежа и развитието, на грижите за най-бедните. Ще ръководя правителство, което няма да се отклони от пътя и което след членството в НАТО ще продължи да работи и за членство в ЕС", заяви Заев.

Зоран Заев беше министър-председател на Македония от май 2017 до януари 2020 г., когато беше съставено служебно правителство. Неговата партия спечели предсрочните парламентарни избори в средата на юли и е най-голямата политическа сила в парламента на страната.

По време на своя мандат като премиер Зоран Заев извади Македония от международната изолация и възстанови демокрацията след 10-годишното авторитарно управление на Никола Груевски.

Заев подписа Договора за добросъседство с България на 1 август 2017 г. и Преспанското споразумение за името с Гърция година по-късно. Това отвори пътя на Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Водещи

Най-четени