Заека се заканва: Ще се обеся, ако скоро не изляза на свобода 14.10 | 12:17

Марио Любенов обмисля скоро да разкрие истината за убийството на Мирослава

От Кремена Бедерева

Марио Любенов, който бе осъден на 25 години затвор за смъртта на перничанката Мирослава, бил докаран до пълно отчаяние зад решетките на бобовдолския зандан. Заека се заканвал, че ще се обеси, ако скоро не излезе на свобода.

Това разказа пред в. "България Днес" бивш пандизчия, който бил преместен преди седмица от бобовдолския затвор в общежитията на Самораново. Докато бил зад решетките заедно със Заека, двамата мъже се сприятелили.

"Физически Марио продължава да отслабва, а психическите му проблеми се задълбочават, след като за него няма адекватна грижа зад решетките", притеснена е и майка му - Елка Георгиева. Откакто е в затвора, Заека е станал само кожа и кости, нямало и помен от някогашното здраво мускулесто тяло на младия мъж, категорични са неговите близки.

"Не минава и ден, без Марио да се заканва, че ще сложи край на живота си. Условията в бобовдолския затвор са изключително тежки. Мизерията там е страшна. Дори когато ни извеждат в двора, ни слагат белезници. Храната е отвратителна", обяснява още пандизчията.

Заека споделял, че скоро ще проговори и ще каже истината за убийството на 17-годишната таекуондистка, категоричен е мъжът.

"Веднъж си признах за престъпление, което не съм извършил, но при следващия удобен момент ще разкажа цялата история. Не си заслужава да търпя тази гнусотия и да съм далеч от детенцето си", заканвал се Марио.

Любенов се призна за виновен през юни тази година, че е участвал в отвличането и убийството на 17-годишната тийнейджърка от Перник.

Затова престъпление окръжните магистрати от миньорския град го осъдиха на 25 години затвор. Наказанието все пак е значително по-малко, отколкото се очакваше.

Причината бе, че Заека изненадващо пое цялата вина и си призна за стореното и бе съден по съкратена процедура. Неочакваното откровение на Любенов хвана неподготвени дори адвокатите му, затова както те, така и родителите на Мирослава заподозряха, че над него е оказван натиск да поеме вината.

Според почернената майка Емилия Шумкова на Любенов му е било платено да си затваря устата кой му е поръчал да похити и удуши красивата девойка.

17-годишната Мирослава Николова изчезна през ноември 2011 година, а два месеца по-късно тялото й бе открито заровено край местността Планиница до Перник. Според прокуратурата момичето е било отвлечено и убито с цел откуп от мистериозно самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо в съучастие с Марио Любенов-Заека.

Сега съдбата на Марио е в ръцете на Софийския апелативен съд, който трябва да гледа делото за ужасяващото престъпление на втора инстанция. Родителите на Мирослава Николова - Емилия и Васил, са категорични, че ще се борят за доживотна присъда за убиеца.

Водещи

Най-четени