Заека ще лежи 25 години за убийството на Мирослава 12.06 | 15:28

Любенов трябва да плати и 300 000 лева кръвнина

От Христина Рафаилова

25 години зад решетките ще лежи подсъдимият за убийството на 17-годишната Мирослава Марио Любенов – Заека, съобщава БТА.

Това реши Пернишкият окръжен съд. Той ще трябва да изплати и 300 000 лева кръвнина на близките на жертвата. 

Присъдата на Заека беше намалена заради това, че той пое отговорността за убийството на 17-годишното момиче. Любенов направи пълни признания, като мотивира решението си с лошото си състояние.

Действията на Заека изненадаха дори и собствените му адвокати. Юристите заподозряха, че върху клиента им може да е оказан натиск. 

След като магистратите се произнесоха по делото, адвокатът на Любенов Диана Ангелова заяви, че той не е направил самопризнания. Тя добави, че Заека се е възползвал от закона, за да не получи доживотна присъда. 

Защитникът твърди, че клиентът й никога не е казвал, че е убил Мирослава.  Юристът добави, че ще разговаря с Любенов дали ще обжалва решението на магистратите. Ангелова подчерта, че ако зависило от нея, тя ще оспорва присъдата пред по-висша инстанция. 

Юристът добави, че по делото няма доказателства, уличаващи Заека в убийство. Според нея обвинението разполагало само с признанията на самоубилия се Чочо . Ангелова твърди също така, че има редица процесуални нарушения. 

На въпрос дали има и други участници в престъплението адвокатът заяви, че в показанията на Чочо се споменавало за няколко човека, участвали отвличането и убийството на Мирослава. 

"Не искайте от мен да бъда врачка. Не знам кои са, явно са хора, които се прикриват на местно ниво", каза още тя. 

Мирослава изчезна през ноември през 2011 г. Момичето беше издирвано в продължение на 2 месеца, когато трупът й беше намерен заровен.

Мъртвото дете беше открито чрез единия от заподозрените за убийството му Стойчо Стоев – Чочо. Той по-късно се самоуби при съмнителни обстоятелства в присъствието на служители на Генерална дирекция "Борба с организираната престъпност".

Водещи

Най-четени