Заем за €67 млн. и проект за горене на отпадъци скара Столична община с десни и зелени 28.02 | 13:31

Кметството твърди, че проектът ще намали замърсяването на въздуха, противниците – че ще го увеличи

От iNews.bg

Проект за производство на гориво от отпадъци и използването му в един от ТЕЦ-овете на "Топлофикация София" скара Столична община от една страна и десни партии и екозащитници от друга. Идеята на софийското кметство е заводът за боклук да започне да преработва част от отпадъците като ги превръща в т.нар. RDF. Той от своя страна пък да бъде използван от ТЕЦ "София" за горене и производство на топлоенергия вместо природният газ. Всички това пък ще може да се случи, ако общината вземе заем в размер на 67 млн. евро.

Според властта в столицата това ще доведе до намаляване на замърсяването на въздуха и по-конкретно на фините прахови частици. В подкрепа на тезата общинарите отбелязват, че проектът вече е одобрен и от Европейската комисия и ще доведе до 10% по-малко ФПЧ. Точно тук обаче идва разминаването на мненията. Противниците на проекта – екозащитни организации, граждани, десни политически партии и др. твърдят, че ефектът ще е обратен и горенето на RDF от ТЕЦ "София" ще увеличи замърсяването на въздуха, а годишно изхвърляните от инсталацията фини прахови частици ще са с 13 тона повече. Допълнителен повод за недоволството им е фактът, че всички това не само ще бъде изпълнено със заем от 67 млн. евро, който след това ще се връща с парите на данъкоплатците, но и че ще накара същите тях да дишат още по-мръсен въздух.

"Ние сме категорично против екологично-проблемната и икономически неефективна технология на изгаряне, още повече сме против вкарването на тази нежизнеспособна в пазарни условия дейност под шапката на "Топлофикация София" ЕАД. Столичната топлофикация и сега разполага с излишък от мощности в условията на дългосрочен спад в потреблението на услугата, за което основната причина е  занемарената и застинала в развитието си топлопреносна мрежа, а не капацитеът на ТЕЦ-овете", се казва в позиция на "Зелените", "Да!България", БЗНС, ДСБ и ДЕОС. Против проекта са още и от сдружение "За Земята", които са изпратили свои възражения до кметството. С проекта частично не са съгласни и общинските съветници на БСП. Като техните съображения са, че ТЕЦ "София" се намира в близост до центъра на града. Иначе са "за" осъществяването на проекта, но не по този начин.

Водещи

Най-четени