Заемащите висши държавни длъжности декларират имущество до 30 април 23.04 | 12:37

Глобата е от 1000 до 1500 лв.

От iNews.bg

Срокът за подаването на ежегодните декларации за хората на висши държавни длъжности изтича на 30 април тази година. В тях те трябва да обявят придобитото имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната 2014 г. по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД), съобщиха от Сметната палата.

Лицата са длъжни да декларират имуществото и доходите и на своите съпрузи, съпруги и ненавършили пълнолетие деца.

Ако нямат промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, заемащите висши държавни длъжности трябва да подадат уведомление.

Образецът на декларацията е публикуван на интернет страницата на Сметната палата, като в нея се съдържат подробни указания за попълването й.

От Сметната палата уточняват, че лицата могат да правят промени в подадените от тях декларации до 31 май на текущата година.

До два месеца след изтичане на сроковете, декларациите на лицата, заемащи висши държавни длъжности, се публикуват на интернет страницата на палатата. Там фигурират и имената на тези, които не са подали задължителния документ.

Проверката по документи за достоверността на декларираните факти, които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции, се извършва в шестмесечен срок след изтичане на срока за подаване на декларациите.

Глобата за неподаване на декларация или уведомление е от 1000 до 1500 лв. Освен това за неподадена декларация Сметната палата уведомява НАП и ДАНС.  

Водещи

Най-четени