Заканилият се на Митева и Борисов е осъден на 7 месеца и 15 дни затвор 15.06 | 16:29

Любомир Яков вече е изтърпял наказанието си, за което се споразумя с прокуратурата

От iNews

Любомир Яков, обвинен, че се заканил с убийство на шефката на 46-ото Народно събрание Ива Митева (ИТН) и на бившия премиер Бойко Борисов, е осъден на 7 месеца и половина затвор. Присъдата е окончателна, тъй като е постигната със споразумение между Яков и прокуратурата, одобрено от Софийския районен съд. Това съобщи държавното обвинение днес.

Споразумението е от 10 юни, видя "Сега" в деловодството на съда. То е одобрено от съдия Симона Углярова, която приема, че "сделката" не противоречи на закона и морала. През март друг районен съдия - Николай Урумов, отказа да одобри споразумение между Яков и прокуратурата с мотива, че деянието на Яков не е престъпление, макар и той самият да се е признал за виновен.

Яков се е признал за виновен, че на 26 октомври във Варна изпратил три имейла с които се заканил с убийство на Митева. Първият мейл бил изпратен до Министерството на правосъдието. Той гласял: "Ще убия Ива Митева имам пистолет". Две минути по-късно Яков пратил сходно съобщение до други два имейл адреса на министерството.

На 25 октомври пък Яков пратил мейл, гласящ "ще убия бойко". Към него била прикачена портретна снимка на Борисов.

От присъдата на Яков трябва да се приспадне времето, в което той е прекарал в ареста - а имено от 28 октомври 2021 г. Това означава, че към 10 юни, когато присъдата на Яков влиза в сила, му остава само три дни в затвора, за да изтърпи наказанието си напълно.

В негова тежест остават и разноските по разследването - 1228,50 лв, пише "Сега".

Водещи

Най-четени