Заклеха се: Атанасова и Белазелков вече са конституционни съдии 26.01 | 11:45

Атанасова бе подкрепена от 159 народни представители, а Белазелков от 154

От iNews.bg

На официална церемония в Конституционния съд клетва като конституционни съдии положиха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, избрани от квотата на Народното събрание. Двамата заемат местата съответно на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Церемонията в залата за открити заседания на Конституционния съд протече в отсъствието на президента Румен Радев, за което съобщиха по-рано днес и от прессекретариата на държавния глава. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 19 януари. Атанасова бе подкрепена от 159 народни представители, а Белазелков от 154.

На 23 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по това искане, както и по искането на депутати от "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" срещу избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

 

Водещи

Най-четени