Заключителен етап за делото „Червей“ 14.01 | 10:45

Очаква се днес да започнат финалните пледоарии

От iNews.bg

Мегаделото "Червей" е на финала си. По него подсъдими са бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившият директор на дирекция "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов. Очаква се днес да започнат финалните пледоарии.

Янева е на съд, защото разрешила в пъти над разрешените законови срокове под контрол да бъде поставен Централният регистър на МВР по време на мандата на Цветлин Йовчев. Това станало без мотиви , а основанието - изфабрикувани, според Прокуратурата, сигнали, послужили за начало на операция "Червей". По делото показания дадоха самият Йовчев, главният секретар по негово време на МВР Светлозар Лазаров, бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев, Атанас Атанасов. Имаше разпит и на настоящи и бивши полицейски началници и агенти на ДАНС, преминали по-скоро експертно.

Политика в делото вкараха показанията на първата група свидетели, включително и в контекста на паралелно развиващата се СРС-афера, станала известна като "Яневагейт". Записите отново между Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова всъщност коментират делото "Червей". В това преплитане Йовчев, Лазаров и Писанчев видяха сценарий и опит за дестабилизация, провокирани, според тях, от среди, близки до ДСБ.

Пак днес се очаква ВСС да затвори окончателно проверката на записите Янева-Ченалова. Според неофициална информация, предложението на Етичната комисия е, че тъй като данни за нарушения не са открити, а записите са манипулирани, случаят трябва да бъде затворен.


 

 

Водещи

Най-четени