Закон защитава правата на пътниците 24.09 | 16:32

Подготвят концесията на летище София

От Десислава Маданска

Изготвя се закон, който ще защитава правата на пътниците в отделните видове транспорт. Това заяви зам.-министърът на транспорта Петър Киров, но не посочи подробности.

Като основен приоритет на министерството Киров изтъкна оздравяването на БДЖ. Затова и задълженията на дружеството към Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) ще бъдат преструктурирани по схемата дълг срещу собственост.

По отношение на оперативна програма "Транспорт" има сертифицирани разходи към ЕК в размер на 731,684 млн. евро или 45% от програмата. Реално разплатените средства по програмата са над 1 млрд. евро. По думите му до края на годината е предвидено малко над 106 млн. евро да се сертифицират към ЕК. Киров бе категоричен, че няма да допусне загуба на средства по програмата.

В следващия програмен период основен акцент ще е завършването на цялостни трасета, които да обслужват нуждите на националната икономика и транзитните товаропотоци през страната. 

Подготвя се и предоставянето на концесия на летище София. Предстои да се обсъди дали към него ще бъде включен и аеропортът в Балчик.

Киров припомни, че правителството вече е подписало договор с Националната компания "Инфраструктурни обекти" и на базата на този договор сега се извършват предпроектните проучвания за избор на трасе на магистрала "Хемус", като впоследствие ще бъде извършено и проектирането на магистралата. Тази дейност ще се плати изцяло по оперативната програма "Транспорт", допълни Киров. Той посочи, че за момента е рано да се каже дали за следващия програмен период ще има средства за доизграждане на аутобана.

"Нека да изчакаме да имаме готов анализ, да изчакаме предпроектните проучвания и тогава ще може да се говори професионално", допълни той.   

Водещи

Най-четени