Законови промени ще улеснят отстраняването на Искров 16.03 | 14:00

Другата седмица депутатите ще изслушват управителя на БНБ за работата на синдиците му във фалиралата банка

От Ростислава Иванова

Временната парламентарна комисия за КТБ ще предложи промени в Закона за Българска народна банка (БНБ), за да разшири правомощията на парламента за освобождаване на управителя на БНБ. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Миналата седмица номинацията й за председател на комисията бе предпочетена от народните представители пред тази на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев. Задачата на временния парламентарен орган е да установи виновните институции, позволили източването на КТБ.

"Мисля, че е крайно време управителят на БНБ Иван Искров да си тръгне, без изобщо да сме обсъждали дали ще има промяна в Закона за БНБ. Тази промяна ще бъде предложена, защото е наложителна в такива случаи", посочи Атанасова пред БНР. В момента законът брани гуверньора на Централната банка от политически натиск и вмешателство.

"Има политически консенсус за промени в Закона за банковата несъстоятелност, които предвиждат синдици да влязат в банката, преди тя да бъде обявена в несъстоятелност", подчерта депутатът и изрази надежда, че законовите промени ще бъдат подкрепени от всички парламентарни групи.

Очаква се първото заседание на комисията да бъде другата седмица. На него депутатите ще изслушат Иван Искров за свършеното от неговите квестори в КТБ. "Квесторите са лица, които се назначени от БНБ и въпросите, които ще зададем за тяхната работа, ще получат отговор от управителя. Да установим кой е действал и бездействал и защо. Това ще бъде крайната цел от работата на комисията", обобщи Атанасова.

Румен Гечев от "БСП - Лява България" обаче заяви, че няма да подкрепи законови промени, които биха разширили правомощията за освобождавана на управителя на БНБ, тъй като ставало въпрос за политическата независимост на Централната банка. Освен това подобни промени трябвало да се консултират с Европейската комисия и Европейската централна банка, които нямало да го позволят.

Според него смяната на управителя на БНБ не е толкова важна и няма да доведе до нищо съществено. И поиска ДАНС да огласи доклада си от разследването по източването на КТБ, дали е установила нарушение на банковите правила и каква е била реакцията й, ако е установила такива.

БСП ще подкрепи предложените промени в Закона за банковата несъстоятелност, ако това е мярка към затягане на дисциплината и осъществяване на допълнителен контрол, подчерта Гечев.

 

 

Водещи

Най-четени