Законът за държавния служител отнема права, предупреди КНСБ 13.03 | 19:57

От синдиката предлагат да бъде въведен единен закон за държавната служба

От Ивелина Георгиева

Според КНСБ измененията в Закона за държавния служител не спомагат работещите в държавната администрация да се чувстват по-защитени, гарантирани и техните права да бъдат законово и правно осигурени.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция, на която от синдиката обявиха несъгласието и критиките си към закона.

В готвените от финансовия министър Симеон Дянков промени от КНСБ виждат намерение за отнемане на права на държавните служители, а в начина, по който се определя заплащането - намаляване на базовото възнаграждение.

"Гаранциите, които дава Министерството на финансите в този закон, не са сигурни и той крие сериозни рискове за работата в администрацията", коментира Пламен Димитров.

Синдикатите се застъпиха за бонусите и заявиха, че те са елемент от системите за заплащане на целия свят.

КНСБ не се обяви против бонусната система, но смятат, че тя трябва да бъде интегрирана в системата за заплащане и да не надвишава 1/4 от заплатата на дадения служител.

"Трябва да има допълнително материално възнаграждение, но да не надвишава основната заплата", коментира Пламен Димитров.

От КНСБ изразиха недоволство, че Законът за държавния служител не е обсъждан в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Освен това според синдикатите не става ясно, как ще се прилага наредбата за оценяване, според която ще се въвеждат процентните възнаграждения на служителите.

С изменението на този закон се правят промени в още 48 закона, поясниха от Конфедерацията.

Законът дава възможност на хора, които не са част от държавната администрация, да получат статут на държавни служители, поясни Пламен Димитров. В случая той визира служителите от НЗОК, НОИ и Икономическия и социален съвет.

От КНСБ предложиха да се уеднакви статутът на всички, които заемат позиции в държавни учреждения и чиито отношения се регулират от различни закони. Това са Законът за държавния служител, Законът за МО, Законът за МВР, Законът за ДАНС и др. При всички тези хора има различия във формирането на работното време, почивките и начина на заплащане, посочиха синдикатите.

"Време е да се помисли за един общ закон или кодекс за държавната служба и да съберем в едно всичко, което може да бъде обединено и унифицирано", коментира Чавдар Христов от КНСБ.

В момента синдикатите подготвят предложение до министър-председателят Бойко Борисов за общото уреждане в единен кодекс за държавната администрация като се уеднаквят всички режими за полагане на труд, почивки, отпуски и възнаграждение във всички ведомства и системи.

Върху държавната администрация целенасочено се упражняват дейности за отнемане на права и придобивки, категорични бяха от КНСБ.

Водещи

Най-четени